Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Gro Harlem Brundtland tror en regjering med Ap, KrF og Sp vil være bra.  Foto: Pedersen, Terje
Gro Harlem Brundtland tror en regjering med Ap, KrF og Sp vil være bra.  Foto: Pedersen, Terje les mer

Politikk

Gro positiv til KrF/Sp-samarbeid

Det viktigste for Ap er å få Høyre og Frp ut av regjeringskontorene, ifølge Gro Harlem Brundtland. Hun tror ikke et samarbeid med KrF og Sp er problematisk. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Den første gangen jeg hørte det tydelig formulert som en mulighet, var av Odvar Nordli da han var statsminister på 1970-tallet. Så dette er ikke noe helt nytt, sier hun til NTB.

KrF har mange ganger tidligere regjert sammen med Sp, men aldri sammen med Ap.

– Men det vil være mulig å bygge bru over en eventuell kløft mellom KrF og Ap?

– Jeg tror det, konstaterer Brundtland, som var statsminister i tre perioder på 1980- og 1990-tallet.

Ap-nestoren vil ikke ha noen formening om SVs rolle i samarbeidet.

– Det er bare om å gjøre å gi maksimale muligheter for at Ap kan komme i regjeringsposisjon for å få en annen linje i en rekke saker. Det er det viktige. Det får man til enten det blir sånn eller sånn.

Komplisert kabal

Regjeringsspørsmålet diskuteres i gangene på Ap-landsmøtet, ikke minst siden situasjonen både på rødgrønn og borgerlig side er uklar.

Ap åpner for samarbeid med hvem som helst for å bli kvitt dagens regjering.

Det omfatter også KrF, som imidlertid foretrekker en regjering med Høyre, Venstre og KrF.

KrF har imidlertid ikke lukket døren helt for et samarbeid med Ap, men partiene står et godt stykke fra hverandre på flere områder, ikke minst i familie-, verdi- og livssynsspørsmål.

– Mer effektivt

Valget til høsten blir selve lakmustesten på om Støre klarer å fylle skoene til forgjengeren Jens Stoltenberg. Brundtland gir Støre full støtte og mener det blir enklere for partilederen å være klar og tydelig så snart partiprogrammet er vedtatt.

– Det er bevisst at du ikke skal komme med konklusjonene før partiet har vært inne og fått en sjanse. Jeg kjenner det veldig godt. Men det var helt tydelig torsdag at den tiden nå er over. Og nå er de klare formuleringene mye enklere å bruke. Da blir det mer effektivt, sier hun.

De borgerlige har anklaget Støre for tåkeprat og utydelighet, men Ap-lederen fikk mye skryt for å ha vært både klar, tydelig og morsom i sin landsmøtetale torsdag.

– Jeg synes talen var strålende. Den var perspektivrik og konkret samtidig, og den ga marsjordren for partiet foran valget.(Vilkår)

Kristelig Folkeparti Senterpartiet Arbeiderpartiet Sosialistisk Venstreparti Høyre Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.