Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Alibaba-sjef Jack Ma er en omsvermet herre. Her i Kuala Lumpur i Malaysia. Foto: Mohd Rasfan/AFP/NTB scanpix
Alibaba-sjef Jack Ma er en omsvermet herre. Her i Kuala Lumpur i Malaysia. Foto: Mohd Rasfan/AFP/NTB scanpix les mer

Utenriks

Din neste sjef kan være en robot

Om tredve år kan toppsjefene være roboter, ifølge Alibaba-sjef Jack Ma. Men han spår mye lidelse på veien dit.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Om tredve år vil coveret på Time Magazine med Årets toppsjef høyst sannsynlig være en robot. Den husker bedre enn deg, den teller raskere enn deg, og den blir ikke sint på konkurrentene, sa Ma i en tale på China Entrepreneur Club, gjengitt av CNBC.

Men grunnleggeren av netthandelselskapet Alibaba mener maskiner og roboter ikke kan erstatte mennesker, men at de kan gjøre mange jobber som mennesker ikke klarer. Ma mener vi må se på roboter som «menneskelige partnere», ikke som motstandere.

Jack Ma

Alder: 52

Stilling: Grunnlegger og styreleder i netthandelsgiganten Alibaba

Formue: Kinas nest rikeste person med formue på over 30 milliarder dollar (260 milliarder kroner)

Bakgrunn: Jack Ma var engelsklærer og guide da han møtte Yahoo-grunnlegger Jerry Yang i Kina på midten av 1990-tallet. Ma etablerte flere mindre selskaper før han fikk ideen til Alibaba idet dotcom-boblen var i ferd med å sprekke i USA i 2000. I løpet av kort tid fikk han på plass finansiering fra blant andre Softbank og Goldman Sachs på 25 millioner dollar. Alibaba startet med å knytte sammen kinesiske fabrikker og utenlandske kjøpere og fungerte som en formidlingssentral. Alibaba eier Kinas største netthandelsselskap og har lansert nye tjenester og foretatt investeringer i India og Sørøst-Asia.

Ma har spredt investeringene etter børsnoteringen og har blant annet investert i store privateiendommer i Hong Kong, Europa og USA. Han eier avisen South China Morning Post i Hong Kong, og har gjort investeringer i filmbransjen i Hollywood.

Vis mer

Spår tøffe tider

Ma mener de neste tiårene kommer til å bli smertefulle for menneskene, blant annet på grunn av økt bruk av såkalt kunstig intelligens (AI) og forstyrrelser utløst av internett og ny teknologi på stadig flere områder.

– De kommende tredve årene vil smerten i verden bli mye større enn gleden, fordi vi vil støte på stadig flere problemer, sa Ma.

Han peker blant annet på sosiale konflikter forårsaket av roboter og kunstig intelligens, fordi disse mangler menneskelige sosiale antenner og empati.

Ma mener alle selskaper som ikke er koblet opp til internett vil slite tungt fremover.

Jack Ma (52) regnes blant de rikeste og mektigste personene i verden, med en formue på rundt 30 milliarder dollar. Ma var den første kinesiske forretningsmannen som ble avbildet på forsiden av magasinet Forbes.

Alibaba Jack Ma Kina Robotteknologi Robotrevolusjonen Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.