Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
– Publikum kan få tilbud om en konto direkte i sentralbanken eller i et system som sentralbanken har kontroll over, ifølge en tale visesentralbanksjef Jon Nicolaisen holder tirsdag kveld. Foto: Fartein Rudjord/Gunnar Lier
– Publikum kan få tilbud om en konto direkte i sentralbanken eller i et system som sentralbanken har kontroll over, ifølge en tale visesentralbanksjef Jon Nicolaisen holder tirsdag kveld. Foto: Fartein Rudjord/Gunnar Lier les mer

Finans

Sentralbanken kan bli banken din

Publikum kan få tilbud om en konto direkte i Norges Bank.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Norges Bank er landets sentralbank, og blir gjerne omtalt som «banken for bankene». 

Men det er ikke umulig at sentralbanken kommer til å kapre nye kunder.

– En mulighet som nå diskuteres, er å innføre elektroniske sentralbankpenger, skriver visesentralbanksjef Jon Nicolaisen i en tale som han skal holde for Det Norske Videnskaps-Akademi tirsdag kveld.

 Det kan gjøres på flere måter, ifølge visesentralbanksjefen:

– Publikum kan få tilbud om en konto direkte i sentralbanken eller i et system som sentralbanken har kontroll over. En annen mulig løsning er at sentralbanken utsteder et plastkort eller utvikler en app som folk kan betale med anonymt, skriver Nicolaisen i talen.

– Et alternativ til vanlige bankinnskudd

Nicolaisen påpeker at det dermed oppstår nye spørsmål: Hva skal være det lovfestede, tvungne betalingsmiddelet i landet, hvis vi innfører elektroniske sentralbankpenger? Skal det være kontanter eller Norges Banks elektroniske penger, eller begge deler?

Nicolaisen sier sentralbanken også må spørre seg hva konsekvensene blir for banksystemet. 

– Elektroniske sentralbankpenger vil for mange kunne bli et alternativ til vanlige bankinnskudd, slik kontanter er i dag, skriver Nicolaisen i talen.

– En ny tid for vårt pengevesen

Bankene kan trekke til seg innskudd gjennom rentene de gir. Men deres evne til å skape penger og yte kreditt kan likevel bli påvirket, særlig hvis bruken av de nye elektroniske pengene blir utbredt, påpeker Nicolaisen.

Norges Bank har begynt på arbeidet med å vurdere hva våre penger skal være, skriver Nicolaisen i talen.

– Dette er et langsiktig arbeid. Uansett vil vi nok ha kontantene med oss i mange år ennå. Mest sannsynlig vil bankenes kontopenger fortsette å dominere som betalingsmiddel, også hvis vi innfører elektroniske sentralbankpenger. Likevel – bare det at slike spørsmål kommer opp – bærer bud om at vi er på vei inn i en ny tid for vårt pengevesen, skriver Nicolaisen.

Sentralbanken Norges Bank Jon Nicolaisen Krone Kontanter Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.