Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

– Publikum kan få tilbud om en konto direkte i sentralbanken eller i et system som sentralbanken har kontroll over, ifølge en tale visesentralbanksjef Jon Nicolaisen holder tirsdag kveld. Foto: Fartein Rudjord/Gunnar Lier
– Publikum kan få tilbud om en konto direkte i sentralbanken eller i et system som sentralbanken har kontroll over, ifølge en tale visesentralbanksjef Jon Nicolaisen holder tirsdag kveld. Foto: Fartein Rudjord/Gunnar Lier les mer

Finans

Sentralbanken kan bli banken din

Publikum kan få tilbud om en konto direkte i Norges Bank.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Norges Bank er landets sentralbank, og blir gjerne omtalt som «banken for bankene». 

Men det er ikke umulig at sentralbanken kommer til å kapre nye kunder.

– En mulighet som nå diskuteres, er å innføre elektroniske sentralbankpenger, skriver visesentralbanksjef Jon Nicolaisen i en tale som han skal holde for Det Norske Videnskaps-Akademi tirsdag kveld.

 Det kan gjøres på flere måter, ifølge visesentralbanksjefen:

– Publikum kan få tilbud om en konto direkte i sentralbanken eller i et system som sentralbanken har kontroll over. En annen mulig løsning er at sentralbanken utsteder et plastkort eller utvikler en app som folk kan betale med anonymt, skriver Nicolaisen i talen.

– Et alternativ til vanlige bankinnskudd

Nicolaisen påpeker at det dermed oppstår nye spørsmål: Hva skal være det lovfestede, tvungne betalingsmiddelet i landet, hvis vi innfører elektroniske sentralbankpenger? Skal det være kontanter eller Norges Banks elektroniske penger, eller begge deler?

Nicolaisen sier sentralbanken også må spørre seg hva konsekvensene blir for banksystemet. 

– Elektroniske sentralbankpenger vil for mange kunne bli et alternativ til vanlige bankinnskudd, slik kontanter er i dag, skriver Nicolaisen i talen.

– En ny tid for vårt pengevesen

Bankene kan trekke til seg innskudd gjennom rentene de gir. Men deres evne til å skape penger og yte kreditt kan likevel bli påvirket, særlig hvis bruken av de nye elektroniske pengene blir utbredt, påpeker Nicolaisen.

Norges Bank har begynt på arbeidet med å vurdere hva våre penger skal være, skriver Nicolaisen i talen.

– Dette er et langsiktig arbeid. Uansett vil vi nok ha kontantene med oss i mange år ennå. Mest sannsynlig vil bankenes kontopenger fortsette å dominere som betalingsmiddel, også hvis vi innfører elektroniske sentralbankpenger. Likevel – bare det at slike spørsmål kommer opp – bærer bud om at vi er på vei inn i en ny tid for vårt pengevesen, skriver Nicolaisen.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Sentralbanken Norges Bank Jon Nicolaisen Krone Kontanter Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.