Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
President Donald Trump prydet coveret på den kinesiske utgaven av Esquire før toppmøtet med Kinas president Xi Jinping i Florida i april. Nå demper han den voldsomme retorikken mot Kina. Foto: Greg Baker/AFP
President Donald Trump prydet coveret på den kinesiske utgaven av Esquire før toppmøtet med Kinas president Xi Jinping i Florida i april. Nå demper han den voldsomme retorikken mot Kina. Foto: Greg Baker/AFP les mer

Utenriks

Trump endrer Asia-strategien: – Risikofylt og farlig

Under valgkampen lovte Donald J. Trump å straffe Kina for valutamanipulering og ulovlige subsidier. Nå mener han det ikke er nødvendig. Eksperter mener at Trump forsøker å forhandle frem nye avtaler og løsninger i Asia.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Kina fikk føle Trumps vrede under presidentvalgkampen. Han truet med å ilegge landets eksportører en grensetoll på 45 prosent på nesten all import til USA, i tillegg til å utpeke Kina som valutamanipulator.

– De respekterer meg

Den kinesiske valutaen svekket seg fra 6,2 mot en dollar da Trump erklærte sitt kandidatur til 6,8 da han ble valgt. I år har den kinesiske valutakursen ligget jevnt på rundt 6,9 mot amerikanske dollar.

– Siden jeg startet valgkampen har de ikke manipulert valutaen. Jeg tror det skyldes respekt for meg og kampanjen, sier Trump i et intervju med Bloomberg News.

Dette får ikke eksperter til å stemme med virkeligheten.

– Kina har intervenert i valutamarkedet før og etter Trump ble president. Dette har skjedd ved å styrke yuanen for å stanse kapitalflukt fra Kina. Så fakta stemmer ikke med Trumps argument, sier seniorøkonom Chi Lo hos BNP Paribas til CNN Money.

I et intervju med nyhetsbyrået AP i midten av april sa han at Kina stoppet å manipulere valutaen da han ble president. Overfor CBS sa han på søndag at dette stanset da han ble valgt som president for seks måneder siden.

– Det virker som at han antyder at dette skyldes press han har utøvet mot Kina. Det er ikke tegn på et skifte i Kinas valutapolitikk siden Trump ble valgt, sier Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics til CNN.

Ulovlig prisdumping

Trump sier han har etablert et godt forhold til Kinas president Xi Jinping, som var på et todagersbesøk i USA i april. Han mener at dette forholdet er så viktig for USA at det ikke er hensiktsmessig å provosere.

Han ønsker at Kina skal spille en mer aktiv rolle i å kontrollere Nord-Korea.

– Du kan ikke be dem om å hjelpe oss med noe hvor millioner og millioner av menneskeliv står på spill, og så si at vi skal utpeke dere som valutamanipulator, sier han til Bloomberg.

Iowa-guvernør Terry Branstad, som er nominert til å bli USAs Kina-ambassadør, ble spurt ut om den amerikanske Kina-politikken under en senatshøring tirsdag. Branstad kjenner den kinesiske presidenten personlig og Xi har beskrevet ham som en «gammel venn».

– Det at den kinesiske lederen karakteriserer meg som en gammel venn betyr ikke at jeg er motvillig eller tilbakeholden til å bringe opp vanskelige problemstillinger – være seg menneskerettigheter eller opphavsrettigheter, sa Branstad.

Branstad sa under høringen at Kina dumper stål på verdensmarkedet – også i USA.

– Jeg ønsker å gjøre alt jeg kan slik at vi kan stoppe de urettferdige og ulovlige aktivitetene vi har sett fra Kina i stålindustrien, sa Branstad.

– Et paradigmeskifte

Trump har sendt uklare signaler til Asia. De siste dagene har han vært på telefonen med lederne for Filippinene, Singapore og Thailand. Dette er tradisjonelle amerikanske allierte i regionen. Lekkasjer fra samtalene viser at Trump ønsker å bygge videre på alliansene for å bygge et forsvar mot kinesisk innflytelse i Asia.

Enkelte eksperter mener at Trump forsøker å legge alt på forhandlingsbordet og forhandle frem nye avtaler og løsninger i Asia.

– På en måte er dette virkelig risikofylt og farlig. Men det er også et paradigmeskifte i måten USA håndterer Kina, sier forskningsdirektør Orville Schell ved Asia Society's Centre on US-China Relations til Straits Times.

Et paradigmeskifte er et systematisk skifte i måte å tenke på som er av betydelig størrelse og rekkevidde. Begrepet ble første gang introdusert av vitenskapsteoretikeren Thomas Kuhn i boken The Structure of Scientific Revolutions i 1962.

Tradisjonelt har USA sett på sikkerhetsspørsmål og økonomisk samarbeid som to separate områder. Trump forsøker sannsynligvis å se dette sammen i en helhet, ifølge eksperter Schell og andre eksperter på amerikansk utenrikspolitikk i Asia.

– Dette bekymrer kineserne. Det er mulig at Trumps impulsive adferd kan få dem til å endre oppfatning og si «la oss få på plass en avtale», sier Schell.

Asia i dag Xi Jinping Kina USA Julian Evans-Pritchard Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.