Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
– De store pengene brukes på å gi gull til dem som allerede har gull, og gråstein til vanlige arbeidsfolk, sa Gerd Kristiansen da hun åpnet LO-kongressen mandag. Foto: Per Thrana
– De store pengene brukes på å gi gull til dem som allerede har gull, og gråstein til vanlige arbeidsfolk, sa Gerd Kristiansen da hun åpnet LO-kongressen mandag. Foto: Per Thrana les mer

Solberg anklages for dumskap av LO-lederen

Usosiale skattekutt og mykere regler for midlertidige ansettelser føyer seg inn i en rekke dumheter fra dagens regjering, mener LO-leder Gerd Kristiansen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– De store pengene brukes på å gi gull til dem som allerede har gull, og gråstein til vanlige arbeidsfolk, sa Gerd Kristiansen da hun åpnet LO-kongressen mandag.

Hun viste til VGs oppslag fra mars i år, der det framgår at 94 prosent av befolkningen har fått 10 kroner i skattelette om dagen, mens Norges rikeste personer i snitt har fått omtrent 1.600 kroner.

– Norske økonomer er helt tydelige på at vi kan skape titusenvis av arbeidsplasser om vi prioriterer tiltak og aktivitet framfor å stue bort penger hos Stein Erik Hagen.

– Dette føyer seg inn i rekken av dumskap, fortsatte LO-lederen og gjentok kritikken mot endringene i arbeidsmiljøloven om midlertidige ansettelser.

– De sier de vil gi flere muligheten. Muligheten til hva? Til å oppleve usikkerhet for lønn, familie og framtid? La oss slå det fast en gang for alle: Midlertidige ansettelser er en uting. Regelen i norsk arbeidsliv skal være faste ansettelser, sa Kristiansen og fulgte opp med et «Basta!»

LO krever at regjeringen bruker de store pengene på å skape nye jobber, sørge for å kvalifisere alle som står utenfor arbeidslivet og kraftig forsterke kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Advarer mot å tulle med EØS-avtalen

Under åpningstalen gikk Kristiansen rett i strupen på dem som mener EØS-avtalen bør sies opp eller reforhandles i åpningstalen sin på LO-kongressen

– Det ligger mye makt i denne salen. Men med makt følger også ansvar, som når det gjelder EØS-avtalen, sa den avtroppende LO-lederen og fortsatte:

– Når norske arbeidsplasser skal sikres, må de som skal investere vite hva rammevilkårene er om fem og ti år. Vi kan ikke tulle med dette.

Forholdet til Brussel og EØS-avtalens framtid er et av de mest omtalte stridsspørsmålene foran den kongressen, som er LOs øverste organ og samles hvert fjerde år.

– Må være kreative

I stedet for å si opp eller reforhandle EØS-avtalen mener Kristiansen at handlingsrommet som ligger i dagens avtale, må utnyttes.

– Arbeidsgivere og politiske myndigheter gir oss også utfordringer, men vår bevegelse har da aldri gitt opp og kastet kortene av den grunn? Vi må bruke handlingsrommet. Være kreative, offensive og aldri gi opp, sa hun.

Noe av utfordringen for Fellesforbundet og LO-ledelsen som ønsker å hegne om EØS-avtalen, er at nettopp dette å utnytte avtalens handlingsrom var kompromisset som ble inngått under forrige kongress. Spørsmålet er om EØS-kritikerne i LO vil nøye seg med slike forsikringer en gang til.

Kristiansen hadde derfor en klar melding til Ap-leder Jonas Gahr Støre, som gjester LO-kongressen på onsdag.

– Vi skal jo ikke bare ha en ny regjering, men en ny politikk, også på dette området, framholdt hun.

(©NTB)