Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Liberale Moon Jae-in, som er åpen for samtaler med Nord-Korea, vinner presidentvalget i Sør-Korea, ifølge BBC.  Foto: Park Young-tae/AP/NTB Scanpix
Liberale Moon Jae-in, som er åpen for samtaler med Nord-Korea, vinner presidentvalget i Sør-Korea, ifølge BBC.  Foto: Park Young-tae/AP/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Liberale Moon Jae-in vinner presidentvalget i Sør-Korea

Den nyvalgte presidenten vil dempe konflikten med Nord-Korea og er åpen for samtaler med nabolandet. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Den liberale Moon Jae-in, som er åpen for samtaler med Nord-Korea, vinner presidentvalget i Sør-Korea, melder BBC. 

Venstreorienterte Moon Jae-in har hatt en ledelse på nesten 20 prosentpoeng på de siste meningsmålingene. En av hans kampsaker er å dempe konflikten med Nord-Korea.

Den siste tiden har USA flere ganger advart om en mulig væpnet konflikt med Nord-Korea hvis ikke landet stanser sitt arbeid med å utvikle atomvåpen.

Ifølge japanske og sørkoreanske medier er representanter fra Nord-Korea og USA denne uken i Norge for å diskutere denne konflikten.

Økonomiske problemer

Det er ventet at sinnet og skuffelsen over korrupsjonsskandalen knyttet til den avgåtte president Park vil motivere svært mange til å avgi stemme. Landet er også preget av frustrasjon over dårlig økonomisk vekst og et usikkert arbeidsmarked, der arbeidsledigheten øker, særlig blant unge.

Moon Jae-in og kona Jim Jung-sook. Foto: STRINGER/Reuters/NTB scanpix

Selv om valget foregår i skyggen av konflikten med Nord-Korea, er det økonomiske spørsmål som først og fremst har dominert valgkampen.

Menneskerettsadvokat og tidligere demokratiaktivist Moon Jae-in fra Det demokratiske partiet har i flere måneder ledet på meningsmålingene. Han fikk 38 prosents oppslutning på en av de siste målingene, nesten dobbelt så mye som teknologimogulen Ahn Cheol-soo, som er kandidat for Folkepartiet.

Hong Joon-pyo, fra Parks konservative parti Ny verden, har på flere målinger har ligget på tredje plass.

Vil ta styring

Hvis Moon vinner, kan det bety en ny og mer forsonende tilnærming til Nord-Korea. Kritikere mener Moon er for svak overfor nabolandet, men Moon sier hans politikk innebærer å innta førersetet i dialogen med Nord-Korea og løsrive seg fra amerikansk kontroll over situasjonen.

Da han avla stemme sammen med kona tirsdag, beskrev han drivkraften sin som en blanding av desperasjon over tilstandene i Sør-Korea og et ønske om å bygge opp landet igjen.

For mange sørkoreanere er det innenrikspolitikken som er viktigst når de skal stemme, og der har alle kandidatene lovet å ta grep. Øverst på lista over det folket vil ha orden på, står korrupsjonsproblemene, svak økonomisk vekst, arbeidsledighet og luftforurensing fra Kina.

Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.