Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Her ved LO-kongressen kan ikke LO-leder Gerd Kristiansen gjenvelges fordi hun har passert 60 år. Foto: Per Thrana
Her ved LO-kongressen kan ikke LO-leder Gerd Kristiansen gjenvelges fordi hun har passert 60 år. Foto: Per Thrana les mer

Arbeidsliv

Går av som LO-leder – men beholder lønnen

Gerd Kristiansen (61) får full lønn på 1,2 millioner kroner årlig de neste tre årene etter at hun denne uken går av som LO-leder. Systemet har vært brukt for avgåtte LO-ledere i flere tiår.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

–Avtalen er med arbeidsplikt. Jeg skal blant annet være styreleder i Norsk Folkehjelp, sier Kristiansen til DN.

      Hennes forgjengere på LO-toppen – Yngve Hågensen, Gerd-Liv Valla og Roar Flåthen har alle vært til stede på LO-kongressen i Oslo denne uken. Og alle har nytt godt av at LO formelt ansatte dem som konsulenter eller rådgivere på full lønn etter at de gikk av som LO-ledere.

      – Jeg var ansatt på samme lønn frem til jeg fylte 65 år, deretter gikk jeg på ordinær pensjon. Jeg møtte hver dag. Ordningen ble innført under Tor Aspengren i 1969, sier Yngve Hågensen til DN.

 Jobbet

Hågensen (79) var LO-leder i 12 år fra 1989–2001. Lønn løp altså i to år etter avgangen. Men ingen bestrider at han jobbet for den – da og senere. Selv som 79-åring har Hågensen holdt rundt 25 foredrag så langt i år – og sist vært 1. mai-taler på Svalbard.

LO-ledelsen og pensjon

  • LO hadde i årtier en bestemmelse om at sentrale tillitsvalgte ikke skulle være over 60 år.
  • I forbindelse med gjenvalg av Yngve Hågensen til hans tredje periode som LO-leder 1997–2001 ble regelen endret.
  • Da ble det bestemt at valg /gjenvalg måtte skje før fylte 60, men vedkommende kunne stå ut perioden selv om 60 år ble rundet.
  • LO ansetter og dekker full tidligere lønn for sentrale tillitsvalgte fra valgperiodens utgang til fylte 65 år.
  • Ved pågående LO-kongress kan LO-leder Gerd Kristiansen og nestleder Tor Arne Solbakken ikke gjenvelges fordi de har passert 60 år. De får dermed rettigheten til ansettelse med beholdt lønn.
Vis mer

Etterfølgeren Gerd-Liv Valla hadde likeens rådgiverstilling i LO fra avgangen i 2007 til 65-års alder i 2013. Hun var blant annet engasjert i Fagrådet for arbeidsrettet rehabilitering i helsetjenesten.

– Ja, jeg har arbeidet. Det har blant annet vært en del styreverv, sier Roar Flåthen, LO-leder frem til for fire år siden.  

Han har blant annet vært styreleder i Amedia og har hatt styreverv i Sparebank 1-selskaper.

Blandet

Hele den valgte toppledelsen i LO sentralt har hatt samme seniorordning som ekslederne: Ansettelse med full lønn fra avgang i verv til 65 år, deretter i praksis to tredjedeler av gammel lønn i pensjon. 

De avgåtte LO sjefene Yngve Hågensen (fra venstre), Gerd-Liv Valla og Roar Flaathen har alle nytt godt av at LO formelt ansatte dem som konsulenter eller rådgivere på full lønn etter at de gikk av som LO-ledere. Foto: Per Thrana

I de ulike LO-forbundene er praksisen en annen. 

– Det kommer nok til å bli endringer i LO etter hvert – som det er blitt forbundene. Vi fulgte LO sentralt, men har gått over til ordinære pensjonsregler, sier forbundsleder Lars M. Johnsen i Norsk Transportarbeiderforbund.

LO Pensjon Gerd Kristiansen Roar Flåthen Tor Aspengren Arbeidsliv
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.