Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Leder av nominasjonskomiteen i Telenor Anders Skjævestad (t.v) oppfatter at det er bred støtte for gjenvalg av Gunn Wærsted (t.h) som styreleder i telekonsernet til tross for fjorårets konflikter i styret. Her er de to på onsdagens generalforsamling som forløp uten dramatikk. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Leder av nominasjonskomiteen i Telenor Anders Skjævestad (t.v) oppfatter at det er bred støtte for gjenvalg av Gunn Wærsted (t.h) som styreleder i telekonsernet til tross for fjorårets konflikter i styret. Her er de to på onsdagens generalforsamling som forløp uten dramatikk. Foto: Skjalg Bøhmer Vold les mer

Telekom

Bred støtte til Gunn Wærsted som styreleder i Telenor

Gjenvalgt styreleder i Telenor, Gunn Wærsted, ser frem til å arbeide med det nyvalgte styret der fire styremedlemmer skiftes ut. Nominasjonskomiteen oppfatter at det er bred støtte til Wærsted.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Valgkomiteens forslag til nytt Telenor-styre ble vedtatt av bedriftsforsamlingen i Telenor onsdag ettermiddag. Hele fire styremedlemmer går ut, mens det foreløpig bare kommer to nye inn. Etter planen skal det velges et tredje styremedlem i løpet av året, slik at det nye Telenor-styret vil bestå av ti og ikke elleve medlemmer. 

– Jeg synes det virker som valgkomiteen har gjort en veldig solid og grundig jobb og gleder meg til å jobbe med det nye styret. Det får bred kompetanse, og det er bra, sier Gunn Wærsted som ble foreslått gjenvalgt som styreleder.

– Har du selv kommet med noen innspill til valgkomiteen?

– Jeg vil ikke si noe annet enn at jeg har hatt en god dialog med nominasjonskomiteen, sier Wærsted.

Styrekonflikt

DN var først ute i desember i fjor med nyheten om at Wærsted skal ha bedt konsernsjef Sigve Brekke om å gå av. Konflikten startet etter sommeren i fjor og skal ha handlet om såkalte «compliance»-saker knyttet til samfunnsansvar fra Brekkes fortid i Telenor. Wærsteds håndtering utløste også en konflikt mellom henne og det øvrige styret som ble beskrevet som et problem i en evaluering av styret.

Saken endte med at Telenor-styret i desember voterte og slo fast at det fortsatt hadde tillit til Brekke. Styreleder Gunn Wærsted bekreftet på en pressekonferanse at det hadde vært en uenighet i styret knyttet til konsernsjefen. 

– Hvordan er forholdet mellom deg og Brekke idag?

– Vi har et godt samarbeidsforhold, sier Wærsted til DN.

Bred støtte til Wærsted

Leder av bedriftsforsamlingen i Telenor, Anders Skjævestad, leder også valgkomiteen i Telenor. Ifølge Skjævestad har komiteen snakket både med styremedlemmene, konsernledelsen og de største norske aksjonærene i nominasjonsprosessen. Han ønsker ikke å gå inn på hva som har kommet av innspill i disse samtalene. 

– Vil du si at den styreevalueringen dere hadde sist var utslagsgivende for at dere valgte å gjøre noen endringer nå?

– Det er en viktig del av det materialet vi har for å gjøre den evalueringen, men vi forholder oss ikke bare til en slik evaluering. Vi har individuelle møter med alle styremedlemmene, flere i løpet av et år, og mange møter med styrets leder og konsernsjef. Så vårt grunnlag er mye bredere, sier Skjævestad. Han viser til at det hvert år gjøres styreevalueringer  i Telenor.

Ifølge Skjævestad er det bred støtte til gjenvalg av Wærsted.

– Vi har innstilt på gjenvalg av Gunn Wærsted som styreleder, og det betyr at vi oppfatter det har bred støtte.

Forholder seg til komiteen

Blant de største aksjonærene i Telenor er Folketrygdfondet som kontrollerer over fem prosent av aksjene.

– Dette er valgkomiteens ansvar og vi forholder oss til valgkomiteens innstilling, sier Nils Bastiansen som er direktør for aksjer i Folketrygdfondet i en kommentar til den nye styresammensetningen.

Staten ved Nærings- og fiskeridepartementet er største aksjonær i Telenor og kontrollerer  over 50 prosent av aksjene. Blant de som sitter i nominasjonskomiteen som foreslår styremedlemmer er ekspedisjonssjef Mette Wikborg i Nærings- og fiskeridepartementet.

Fire ut, to inn

Den ene av to nye styremedlemmer i Telenor er Grethe Viksaas, gründer av it-selskapet Basefarm og tidligere toppsjef i selskapene SOL Systems og Infostream. Den andre er Jørgen Kildahl tidligere konserndirektør i både Statkraft og i den tyske energigiganten Eon. Han er også tidligere partner i pr-byrået Geelmuyden.Kiese.

Blant de fire som går ut av styret er tidligere Orkla-sjef Dag J. Opedal som ble valgt inn i 2011.

– Jeg har hatt seks fabelaktige og fine år i Telenor, sånn sett er dette helt ukomplisert, sier Opedal som ikke ønsker å gå inn på hvilke innspill han har gitt nominasjonskomiteen. Den andre profilerte næringslivstoppen som trer ut av styret er Siri Beate Hatlen. Hun opplyste forrige uke i en sms til DN at nominasjonskomiteen «har gjennomført en meget grundig prosess og jeg har tillit til at de har landet på en samlet løsning som er til det beste for Telenor».

Sveits-baserte Regi Aalstad  og London-bosatte Ashok Vaswani er de to andre som går ut av styret. 

TELENOR ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

Gunn Wærsted Anders Skjævestad Telenor Folketrygdfondet Telekom
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.