Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Tor Olav Trøim (til høyre) eier fortsatt aksjer i fem selskaper tilknyttet sin tidligere partner John Fredriksen. Bildet er tatt på Fredriksens kontor i London i 2014, før de to gikk hver sin vei. Foto: Elin Høyland
Tor Olav Trøim (til høyre) eier fortsatt aksjer i fem selskaper tilknyttet sin tidligere partner John Fredriksen. Bildet er tatt på Fredriksens kontor i London i 2014, før de to gikk hver sin vei. Foto: Elin Høyland les mer

Finans

Trøim beholdt Fredriksen-aksjer

Alle bånd er ikke kuttet etter at de to milliardærene John Fredriksen og Tor Olav Trøim gikk hver sin vei i 2014. Trøim eier fortsatt aksjer i fem selskaper tilknyttet sin tidligere partner John Fredriksen. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Milliardærinvestoren Tor Olav Trøim (54) har, sammen med sin forlovede Celina Midelfart (44), tjent mer enn en milliard kroner siden han i september 2014 brøt med sin mangeårige forretningspartner John Fredriksen (73).

Tor Olav Trøim

Alder: 54

Stilling: Investor og hovedeier i Magni Partners

Bakgrunn: Oppvokst i Sandefjord, utdannet sivilingeniør innen marinteknikk fra Norges tekniske høyskole, i dag NTNU, i Trondheim.

 • Ble ansatte som John Fredriksens nærmeste medarbeider i Seatankers, som fulgte opp investeringene i Fredriksen-gruppen, i 1995. Året etter kjøpte Fredriksen det svenske tankrederiet Frontline. Rederiet vokste raskt gjennom en serie oppkjøp og bestilling av nybygg.
 • Satset senere på flytende gass, og deretter i 2005 etablerte Fredriksen og Trøim riggselskapet Seadrill. Selskapet gikk på under ett år fra null til drøye 20 milliarder kroner i markedsverdi.
 • Sommeren 2014 varslet Trøim at han sluttet hos Fredriksen, men han var fortsatt tilknyttet gjennom styreverv. I september samme år ble det full brudd mellom de to, og senere har Trøim bygget sin egen virksomhet gjennom Magni Partners og vært basert i London.
 • Har nå bygget opp riggselskapet Borr Drilling og blant annet gått inn som storaksjonær i forsikringsselskapet Storebrand.
Vis mer

John Fredriksen

Alder: 73

Stilling: Styreleder i Seadrill, skipsreder, milliardær og oppdrettsinvestor.

Bakgrunn: Den London-bosatte Vålerenga-patrioten John Fredriksen vokste opp på Etterstad i Oslo, som sønn av sveiseren Gunnar og kantinebestyreren Herdis Johanne. Han avsluttet skolegangen som 16-åring og begynte hos skipsmeglingsfirmaet Blehr & Tenvig, først som bud. I 1978 flyttet han til London. Som tankreder ble han viden kjent for sin risikovilje da han fraktet iransk olje under Iran-Irak-krigen på 80-tallet. Fikk kallenavnet «Storeulv». I 1986 etablerte han seg på Kypros, og fikk etter hvert kypriotisk statsborgerskap.

De siste årene har han satset tungt i andre bransjer, og kontrollerer verdens største oppdrettsselskap, Marine Harvest og riggselskapet Seadrill, også det et av verdens største. Ifølge Forbes er han fortsatt god for 9,8 milliarder dollar.

Vis mer

Høyprofilert brudd

I etterkant av bruddet har det haglet beskyldninger mot Trøim etter at flere selskaper tilknyttet Fredriksen har havnet i trøbbel etter oljeprisfallet i 2014. 

Blant annet har riggkjempen Seadrill, som gjennom årene har tatt opp høy gjeld for å vokse raskt og betale skyhøye utbytter, havnet i en gjeldskrise og risikerer å ende opp i amerikansk konkursrett. 

– Nå sitter vi igjen med skjegget i postkassen etter de finanskarene, sa Fredriksen til DN tidligere i år, med henvisning til tiden da Trøim og hans nærmeste medarbeidere styrte deler av imperiet frem til 2014.

Like etter kom svaret fra Trøim, som sa at de to ikke hadde snakket sammen siden juni 2014

– Sammen fikk vi noen milliarder kroner til å bli 100 milliarder kroner, noe de fleste ville gledet seg litt over, sa Trøim om tiden hos John Fredriksen under en konferanse i februar. 

Aksjonærregisteret

Selv om det høyprofilerte bruddet fant sted for over to og et halvt år siden, sitter Trøim fortsatt på en rekke mindre aksjeposisjoner i selskaper tilknyttet John Fredriksen. 

Det viser DNs nye aksjonærsøk, der hvem som helst kan søke etter alle norske aksjonærer i Skatteetatens offentliggjorte register. Hele listen over Trøims aksjer, og aksjebeholdningen til alle nordmenn som har investert i aksjer, kan du søke etter her:

Aksjonærregisteret viser hva aksjebeholdningen til aksjonærene var ved årsslutt i 2016. Det kan dermed være at beholdningene har endret seg siden nyttår. 

Småposisjoner

Ifølge registeret sitter Trøim på Fredriksen-aksjer for 800.000 kroner i fem selskaper. Til sammenligning hadde Trøim ifølge Kapitals liste over Norges 400 rikeste en formue på rundt én milliard kroner ved årsskiftet.

Dette er aksjebeholdningene:

 • Tørrlastrederiet Golden Ocean Group. Trøim sitter på 16.085 aksjer i selskapet, som utgjør 0,016 prosent. Selskapet er notert på Oslo Børs, og én aksje i selskapet var verdt 41,3 kroner ved årsslutt. Det verdsetter beholdningen til 664.311 kroner.
 • Independent tankers, det nærmest verdiløse selskapet som er notert på verdipapirforetakenes Forbunds otc-liste og som Fredriksen i 2012 advarte mot å investere fordi han hadde «feilet» i selskapet. Trøim sitter ifølge aksjonærregisteret på 38.998 aksjer i selskapet, som utgjør 0,052 prosent av selskapet. Ved årsslutt i 2016 var én aksje i selskapet verdt 0,1 kroner, som verdsetter beholdningen til 3.899,8 kroner.
 • North Atlantic Drilling, ett av det John Fredriksen-kontrollerte riggselskapet Seadrills datterselskap, som er notert på børs i New York og på otc-listen i Norge. Trøim sitter på 2.000 aksjer, som tilsvarer en eierandel på 0,011 prosent i selskapet. Én aksje i selskapet koster 12 kroner ved årsslutt i 2016, som verdsetter beholdningen til 24.000 kroner. 
 • Riggkjempen Seadrill, selskapet Trøim og Fredriksen bygde opp sammen og som Trøim har vært toppsjef for. I mange år var selskaper tilknyttet Fredriksen kjent for å ta opp høy gjeld for å vokse raskt og betale høye utbytter. Det er en av grunnene til at Seadrill, som en gang var verdens største i sitt slag målt etter markedsverdi, nå er inne i en gjeldskrise som kan ende opp i amerikansk konkursrett. Trøim sitter på 1000 aksjer i selskapet, en minimal andel. Ved årsslutt kostet én Seadrill-aksje 29,8 kroner, som verdsetter beholdningen til 29.800 kroner. 
 • Lakseoppdretteren Marine Harvest, som Fredriksen og hans familie har tjent over 21 milliarder kroner på siden Fredriksen først gikk inn i selskapet. Fredriksen-familien er i dag største aksjonær i selskapet. Trøim sitter på 500 aksjer i selskapet, en minimal andel. Ved årsslutt kostet én Marine Harvest-aksje 156 kroner, som verdsetter beholdningen til 78,000 kroner. 

Trøim eide ved årsskiftet nesten alle aksjene i Vålerenga Fotball, eier aksjer i Storebrand og har i tillegg noen små aksjeposter i en lang rekke mindre selskaper, som Siem Shipping, Panoro Energy, Skiens Aktiemølle, og Fred. Olsen-familiens selskap Bonheur. Han eier også 10 aksjer i NHST Media Group, som blant annet eier Dagens Næringsliv.


SEADRILL MANAGEMENT AS

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

Tor Olav Trøim Trondheim NTNU London John Fredriksen Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.