Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Hedgefondkongen Ray Dalio frykter de politiske konfliktene som vil utløses når økonomien får sin neste nedtur. Foto: Ruben Sprich/Reuters/NTB scanpix
Hedgefondkongen Ray Dalio frykter de politiske konfliktene som vil utløses når økonomien får sin neste nedtur. Foto: Ruben Sprich/Reuters/NTB scanpix les mer

Makroøkonomi

Hedgefondlegende advarer om at neste nedtur blir enorm

Hedgefondmilliardæren Ray Dalio ser ingen stor økonomisk risiko i den globale økonomien de neste to årene. Men nedturen kommer – og når den gjør det, blir den opprivende, ifølge Dalio.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Ray Dalio er verdens 54. rikeste person med en formue på 16,8 milliarder dollar. I 1975 grunnla han hedgefondet Bridgewater Associates, som forvalter 102 milliarder dollar og har vokst til å bli verdens største hedgefond.

I et innlegg på sin Linkedin-profil skriver Dalio at den globale økonomien er på sitt beste eller nær sitt beste noensinne. Han ser få store risikoelementer i løpet av de neste to årene.

Aksjemarkedene har gått som bare det de siste månedene, der alle de tre nøkkelindeksene i USA gang på gang strekker seg etter nye «all-time-high».

Men verdensøkonomien bygger opp til storm, tror hedgefondlegenden. 

Derfor tror han nedturen blir enorm

– Vi frykter omfanget av nedturen som omsider kommer, når den omsider kommer, trolig vil skape langt større sosial og politisk konflikt enn den vi har i dag, skriver Dalio. 

Han forklarer spådommen i fire punkter: 

  1. Økonomien er nå på sitt beste eller nær sitt beste, og vi ser ingen store økonomiske risikoer de neste to årene.
  2. Det er betydelige langsiktige problemer som sannsynligvis vil presse økonomien. Han peker på problemer som begrensede muligheter for sentralbankene å stimulere økonomien, høy gjeld og et høyt antall av såkalte CDO'er. Norges Banks beskriver CDO som et gjeldsinstrument med sikkerhet i en underliggende portefølje av en eller flere typer verdipapirer, lån eller andre aktiva. Disse verdipapirene ble utviklet av amerikansk investeringsbanker og fikk stor oppmerksomhet under finanskrisen i USA i 2008.
  3. Sosiale og politiske konflikter er nær sitt verste de siste tiårene.
  4. Konflikter blir verre når økonomier svekkes.

Dalio frykter konfliktene som vil utløses når økonomien får sin neste nedtur.

Gjeld og Trump 

Dalio er videre bekymrer seg for det langsiktige gjeldsbildet.

– Vi har mye gjeld og mye CDO-er på trappene, som etter hvert vil skape et press på økonomien. Dette presset vil komme gradvis, ikke som et sjokk, og det vil treffe de svakeste hardest, skriver Dalio.

Han peker samtidig på at det kortsiktige gjeldsbildet er på et helt stabilt og normalt nivå, som gjør at økonomien i dag er i balanse.

Bridgewater-grunnleggeren har tidligere skrevet om den politiske usikkerheten som er på fremmarsj rundt om i verden. Denne er i aller høyeste grad fortsatt til stede, ifølge Dalio.

– USA er i en periode med uvanlig stor politisk usikkerhet nå som den nye administrasjonens politikk fortsetter å forme seg, skriver han videre.

USA Aksjemarkedet Økonomisk politikk Ray Dalio Verdensøkonomien Makroøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.