Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
– Dersom 200 til 300 pc-er sendes i den innsjekkede bagasjen vil jeg håpe noen har vurdert brannfaren med et så stort antall batterier som da vil ligge i lasterommene, sier Bernt Roger Eliassen i reisebyråkonsernet BCD Travel. Foto: Mikaela Berg
– Dersom 200 til 300 pc-er sendes i den innsjekkede bagasjen vil jeg håpe noen har vurdert brannfaren med et så stort antall batterier som da vil ligge i lasterommene, sier Bernt Roger Eliassen i reisebyråkonsernet BCD Travel. Foto: Mikaela Berg les mer

Reiseliv

Frykter pc-forbud om bord på fly

Amerikanske myndigheter planlegger et forbud mot å ta med egen pc eller nettbrett i kabinen på direkteruter fra Europa til USA. Bernt Roger Eliassen i reisebyråkonsernet BCD Travel frykter store konsekvenser.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Lekkasjer tyder på at amerikanske Department of Homeland Security en av de nærmeste dagene kan komme til å forby passasjerene å ta med seg elektronisk utstyr større enn en smarttelefon i kabinen på alle direktefly fra Europa til USA. 

 Ifølge nyhetsbyrået AP avslørte president Donald Trump under et møte med den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov sist uke at IS arbeider systematisk med en plan om å gjennomføre nye terroraksjoner ved hjelp av bærbare pc-er som blir tatt om bord i fly.

 

Store konsekvenser

– Jeg tror konsekvensen kan bli at mange norske forretningsfolk og bedrifter vil søke mot andre destinasjoner for møter og konferanser. Videokonferanser vil nok også få et løft der det kan erstatte kortere møter, sier Bernt Roger Eliassen, norgessjef i det nederlandskeide reisebyråkonsernet BCD Travel Norge. 

Konsernet, som i fjor kjøpte ut Per G. Braathen fra det nordiske forretningsreisebyrået TicketBiz, er et av verdens største globale forretningsreisebyråer med kontorer i over 100 land. BCD Travel har en samlet bruttoomsetning på over 200 milliarder kroner og vel 12.500 ansatte.

Eliassen sier amerikanske myndigheter har signalisert en avgjørelse om et mulig forbud en av de nærmeste dagene.

– Et forbud mot å ta med seg pc eller nettbrett i kabinen, vil gjøre USA-reisen enda mer tungvinn og sannsynligvis også kaotisk, i alle fall like etter innføringen av forbudet, sier Eliassen.

Kan bli utvidet

Signalene fra USA tyder på at forbudet kun vil gjelde medbrakt elektronisk utstyr i kabinen og ikke pc og nettbrett i innsjekket bagasje.

– Dette gir også noe grunn til bekymring. Dersom 200 til 300 pc-er sendes i den innsjekkede bagasjen vil jeg håpe noen har vurdert brannfaren med et så stort antall batterier som da vil ligge i lasterommene. Faren for tyveri fra innsjekket bagasje eksisterer også og vil da bli en stor bekymring blant de forretningsreisende dersom man tvinges til å plassere dyre laptops i innsjekket bagasje, sier Eliassen.

– Det er vel samtidig bra at myndighetene gjør noe med denne mulige terrortrusselen?

– Selvfølgelig. Men da må det også innføres restriksjoner til andre land enn bare USA. Selv om USA nok er den store fienden for terrorister, er det ikke utenkelig at land som England, Tyskland og Frankrike – og for den saks skyld også Norge – vil måtte innføre samme restriksjoner. Da blir det selvsagt enda mer utfordrende å være forretningsreisende, sier han.

Økonomisk tsunami

I et åpent brev til brev til EUs transportminister Violeta Bulc, skriver Kevin Mitchell i Business Travel Coalition (BTC) at et forbud vil få enorme konsekvenser. BTC mener forbudet vil berøre 3500 direktefly fra Europa hver eneste uke i sommer og ramme forretningstrafikken kraftig. Mitchell mener konsekvensene for flyselskaper og reiseindustrien vil bli større enn både pandemier, vulkanutbrudd og krig. «Dette er alvorlig», skriver han.

Per-Arne Villadsen, administrerende direktør i reisebyråkjeden Berg-Hansen, deler ikke bekymringen.

– Det er klart at et forbud vil føre til irritasjon. Det er en lang flytur til USA og vi skyver jo gjerne på saker og ting og vil kanskje lage den siste presentasjonen om bord. Men da får vi heller planlegge litt bedre. Jeg tviler på at et PC-forbud vil føre til at færre forretningsfolk reiser til USA, sier han.

Allerede innført

Amerikanske myndigheter har allerede innført forbud mot all elektronikk større enn en smarttelefon på direkteflyvninger til USA fra ti flyplasser, hovedsakelig i Midtøsten; blant dem Kairo, Istanbul, Kuwait, Qatar og Dubai. Der svarte blant andre flyselskapene Emirates og Qatar med gratis pc-utleie til passasjerer på businessclass.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS sier selskapet foreløpig ikke har tatt stilling til hva det vil gjøre dersom forbudet blir innført på selskapets USA-ruter.

– Vi følger situasjonen tett og vil selvfølgelig forholde oss til eventuelle nye instrukser fra amerikanske myndigheter. Vi vil komme med informasjon til kundene dersom forbudet innføres, skriver Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian i en sms.

Tyveri og forsikring

De fleste reiseforsikringsselskapene dekker ikke tyveri av pc fra innsjekket bagasje. Det gjelder også hos Europeiske Reiseforsikring. Dersom USA innfører forbudet og passasjerene dermed blir nødt til å sjekke inn elektronisk utstyr, vil reglene bli endret.

– Vi er innforstått med at kunder som rammes av et forbud ikke har andre alternativer enn å sende pc og nettbrett som innsjekket bagasje. Eventuelle skader som inntreffer på bakgrunn av forbudet vil bli dekket av reiseforsikringen, skriver assisterende informasjonssjef i Europeiske, Emma Elisabeth Vennesland, i en epost.

NORWEGIAN AIR SHUTTLE ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

Roger Eliassen Business Travel Coalition Violeta Bulc Kevin Mitchell SAS Reiseliv
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.