Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Vipps var tidligere et rent DNB-prosjekt, men har fått inn allierte som gir vekst og ruster dem mot utenlandske fremstøt. Bildet er fra lanseringen av alliansen. Fra venstre: Rune Garborg (konserndirektør Vipps og betaling i DNB), Rune Bjerke (konsernsjef i DNB), Hege Toft Karlsen (konsernsjef i Eika Gruppen), Finn Haugan (konsernsjef Sparebank 1), Elisabeth Haug (tidligere sjef for Sparebank 1-konkurrenten Mcash, nå nestleder i Vipps) og Geir Bergskaug (administrerende direktør i Sparebanken Sør).  Foto: Fredrik Bjerknes
Vipps var tidligere et rent DNB-prosjekt, men har fått inn allierte som gir vekst og ruster dem mot utenlandske fremstøt. Bildet er fra lanseringen av alliansen. Fra venstre: Rune Garborg (konserndirektør Vipps og betaling i DNB), Rune Bjerke (konsernsjef i DNB), Hege Toft Karlsen (konsernsjef i Eika Gruppen), Finn Haugan (konsernsjef Sparebank 1), Elisabeth Haug (tidligere sjef for Sparebank 1-konkurrenten Mcash, nå nestleder i Vipps) og Geir Bergskaug (administrerende direktør i Sparebanken Sør).  Foto: Fredrik Bjerknes les mer

Teknologi

Rekordantall Vipps-betalinger av pølser og is

Nasjonaldagen ble en seiersmarsj for mobilbetalingene til Vipps, med total knockout på tidligere rekorder.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Denne saken er oppdatert. Første gang ga Vipps DN feil tall.

Det er ikke lenge siden kontanter var nesten enerådende i markedet for kjøp av is og pølser fra skoler, foreninger og lag på nasjonaldagen. Mobilappen Vipps er bare to år gammel, og på 17. mai i fjor hadde Vipps nettopp utvidet tilbudet fra vennebetalinger til å kunne ta betalt fra foreninger og lag. 17. mai ga da rekord for Vipps, med 124.000 betalinger, hvorav de aller fleste var vennebetalinger.  

I år var bildet et helt annet.

– Klokken 17.00 hadde vi 450.000 Vipps-betalinger. Dette er langt over forrige dagsrekord på 350 000, og nesten 4 ganger så mye som forrige 17.mai, sier Elisabeth Haug, nestsjef i Vipps.

Totalt ble det vippset over 87 millioner 17.mai, som også er rekord med stor margin.

Travelt før nasjonaldagen

Veksten skyldes delvis flere brukere, men vel så viktig er det nok at man kan betale på flere steder.

Elisabeth Haug i Vipps forteller om vekst på 17. mai – og svært kraftig vekst i mai.  Foto: Mikaela berg

-Vi har satt opp 2500 nye betalingssteder de siste dagene, og er oppe i 35.000 butikker, foreninger og lag der du kan betale med Vipps, sier Haug.

Hun forteller at slett ikke alle husker på at de trenger betaling til 17. mai i god tid, og er veldig fornøyd med innsatsen til egne medarbeidere for å få de nye på plass.

Slutt på kontantene

Samtidig som Vipps-bruken øker legges mange minibanker ned. Undertegnede journalist startet dagen uten en mynt i lommeboken og opplevde at begge minibankene i nærområdet på Nordstrand i Oslo var lagt ned, og ingen av kafeene ville dele ut kontanter. De var tomme. 

-Jeg endte opp med å ta ut penger på en 17. mai – kafé, via Vipps. Skyldes noe av suksessen at det er vanskelig å få kontanter? 

-Kontantbruk synker jo og antall minibanker blir færre og noen har innført gebyr på uttak. De som virkelig vil bruke kontanter får tak i det, men for mange er det nok uvant å passe på å ha penger i lommen, sier Haug.

Øker 33 prosent – på en måned

Vipps-veksten på 17. mai er stor, men det er den daglige veksten som virkelig viser hvordan dette er blitt en vane. For Vipps begynte mai måned med omtrent 300.000 betalinger per dag, har nå passert 360.000, og regner med å være oppe i 400.000 ved utgangen av måneden.

-Det har gått veldig fort. Vi tror 2017 blir det året da mobilbetaling blir standarden for betaling, sier Haug.

Hun forteller at de på en vanlig dag har rundt 70 prosent vennebetalinger og 30 prosent betalinger til bedrifter, foreninger og lag. Betalingene mellom venner er gratis, og foreløpig går Vipps i minus.

Men de vokser altså raskt, og utvider stadig mer flere tjenester. De har lansert betaling or netthandel og jobber med å skaffe seg fotfeste i butikker med kassaapparater.

Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.