Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Tidligere Auto-Forum-sjef Geir Bråthen er dømt i lagmannsretten til tre års fengsel, men advokaten hans legger til grunn at det går mot anke. Bildet er tatt i 2013 i forbindelse med en rettssak mellom Bråthen og Koenigsegg. Foto: Per Thrana
Tidligere Auto-Forum-sjef Geir Bråthen er dømt i lagmannsretten til tre års fengsel, men advokaten hans legger til grunn at det går mot anke. Bildet er tatt i 2013 i forbindelse med en rettssak mellom Bråthen og Koenigsegg. Foto: Per Thrana les mer

Motor

Luksusbilselger dømt for bedrageri

Auto-Forum-topp Geir Bråthen tapte ankesaken i lagmannsretten. Avgjørelsen blir trolig anket, ifølge advokaten hans. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Tidligere Auto-Forum-sjef Geir Bråthen anket en bedrageridom fra Drammen tingrett fra januar 2016. Nå er ankesaken behandlet i Borgarting lagmannsrett og Bråthen ble nok en gang funnet skyldig i begge punkter i tiltalen. 

Bråthen er dømt til tre års fengsel og til å betale erstatning til Skatteetaten på 1.225.000 kroner samt saksomkostninger til det offentlige på 20.000 kroner.

– Vi har akkurat mottatt dommen og ikke hatt anledning til å se på detaljene, men registrerer at lagmannsretten har dømt på et annet grunnlag enn tingretten. Vi mener flere sentrale beviser ikke er trukket frem i dommen og burde vært tillagt større vekt, sier advokat Christian Flemmen Johansen som representerer Geir Bråthen.

Investor og Europris-arving Dag Høili skal ifølge dommen ha investert 16,5 millioner kroner i bruktbilfirmaet Auto-Forum etter å ha blitt forelagt et 2011-regnskap som viste seg å ikke stemme med virkeligheten.

Auto-Forum-kollapsen

* Bruktbilfirmaet Auto-Forum i Drammen, hvor Geir Bråthen var største eier og leder, solgte en rekke luksusbiler med tilbakekjøpsavtaler som fremsto som svært gunstige for kjøperne.

* Mange av kjøperne følte seg etter hvert lurt, og DN avslørte forholdene våren 2013. På kundelisten var kjendiser som komiker Tommy Steine, Madconduoen, skuespiller Aksel Hennie og fotballspiller John Arne Riise.

* Auto-Forum ble slått konkurs sommeren 2013. Kravene etter kollapsen kom på 13,8 millioner kroner, men bostyrer hadde kun 325.609 kroner å dele ut til kreditorene.

* Bråthen ble domfelt i Drammen tingrett for å ha bedratt investor og Europrisarving Dag Høili, som investerte 16,5 millioner i Auto-Forum. Han ble også dømt for momsbedrageri ved kjøp av en cabincruiser. Bråthen anket saken, men er nå dømt i Borgarting lagmannsrett.

Vis mer

Våren 2012 overførte Høilis aksjeselskap Limited Supercars & Yachts tre luksusbiler av merket Koenigsegg til en verdi av 16,5 millioner kroner mot 45 prosent av aksjene i Auto-Forum. Aksjekjøpet inkluderte et lån på 3,2 millioner fra Høilis selskap. Høili har i retten forklart at det var luksusbilforhandler Auto-Forums sterke 2011-regnskap som foranlediget investeringen.

Les DNs dokumentar om Auto-Forum: Luksusbilfellen

I ettertid ble regnskapet korrigert og overskuddet etter skatt redusert fra omkring seks millioner kroner til 488.180 kroner. Auto-Forums varelager viste seg ikke å stemme og verdien av luksusbilene og utstyret ble kuttet fra 15,4 til 7,7 millioner kroner i det korrigerte regnskapet.

– Det synes som lagmannsretten har misforstått det økonomiske forholdet mellom Geir Bråthen og Auto-Forum, og hvordan dette ble håndtert. Her vil det bli behov for å få dette bedre opplyst i en eventuell anke, sier Johansen.

– Så saken vil bli anket?

– Jeg legger til grunn at saken vil bli anket, men må få tid til å snakke med min klient om dette, sier Johansen.

– Hva sier Geir Bråthen til dommen?

– Han er sterkt uenig i dommen, og fastholder at han ikke har gjort noe galt, sier Johansen.

Auto-Forum Bil Bilforhandlere Motor
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.