Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Russlands ambassade her i Washington DC får ny adresse, 1 Boris Nemtsov Plaza. Foto: Chris Kleponis/AFP/NTB Scanpix
Russlands ambassade her i Washington DC får ny adresse, 1 Boris Nemtsov Plaza. Foto: Chris Kleponis/AFP/NTB Scanpix les mer

Utenriks

USA slår tilbake mot Russland

Adressen til Russlands ambassade i Washington blir kalt opp etter Kreml-kritikeren Boris Nemtsov.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Gaten foran Russlands ambassade døpes om til Boris Nemtsov Plaza, oppkalt etter regimekritikeren som ble skutt ned og drept på gaten like ved Kreml i Moskva i 2015, i det som mistenkes å ha vært et politisk attentat. Dagens adresse 2650 Wisconsin Avenue strykes, og ny adresse for ambassaden blir 1 Boris Nemtsov Plaza.

Det betyr at all korrespondanse, brevhoder og andre dokumenter tilknyttet ambassaden, ja til og med visittkort, heretter vil bære navnet til en av president Vladimir Putins skarpeste kritikere.

Boris Nemtsov, her i en demonstrasjon i Moskva mot Putin-regimet i 2012. Foto: Kirill Kudryavtsev/AFP/NTB Scanpix

En beskjed og påminnelse

Peket med adresseendring kommer midt i en av de største politiske krisene i Washington, der nettopp Russland spiller en nøkkelrolle.

Florida-senator Marco Rubio, som tapte republikanernes nominasjonskamp mot Donald Trump, tok initiativet til adresseendringen.

Senatets Homeland Security and Governmental Affairs Committee vedtok onsdag adresseendringen, og legger ikke skjul på hensikten.

– Boris Nemtsov viet sitt liv til frihet og menneskerettigheter for det russiske folket. Boris Nemtsov Plaza sender en beskjed til Putin-regimet, sier den republikanske senatoren Ron Johnson fra Wisconsin til den konservative nettavisen The Washington Free Beacon.

Profil

Navn: Boris Nemtsov

Alder: 55 år da han 27. februar 2015 ble skutt og drept på åpen gate på Bolsjoj Moskvoretskij-broen sentralt i Moskva, bare et steinkast fra Kreml og Den røde plass.

Bakgrunn: Visestatsminister en kort periode på slutten av 1990-tallet. Han engasjerte seg stadig sterkere utover 2000-tallet som en kritiker av Vladimir Putin, og protesterte blant annet mot maktmisbruk, nepotisme, korrupsjon og krigen i Øst-Ukraina. Han var blant lederskikkelsene i opposisjonen da han ble drept.

Aktuell: Gaten foran Russlands ambassade i Washington kalles opp etter ham.

Vis mer

Han sier det er tverrpolitisk enighet om adresseendringen, som også støttes av den russiske dissidenten Vladimir Kara-Murza.

«Det kommer en dag når Russland ser med stolthet på å ha Boris Nemtsovs navn på ambassadens brevhode», skriver Kara-Murza i et innlegg i The Washington Post.

Kara-Murza jobbet tett med Nemtsov, og han har selv ved minst to anledninger blitt forgiftet i Russland. Etter at han med nød og neppe overlevde siste forgiftning i vinter har han levd i eksil i USA.

USA Russland Moskva Vladimir Putin Kreml Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.