Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Petter Olsen (t.h.) kan være fornøyd etter salget av nok et storverk fra sin rikholdige kunstsamling. Her gratuleres han av Sotheby's Simon Shaw etter at Edvard Munchs «Skrik» ble klubbet for 107 millioner dollar i  New York, 2010. Foto: Linda Forsell/NTB Scanpix
Petter Olsen (t.h.) kan være fornøyd etter salget av nok et storverk fra sin rikholdige kunstsamling. Her gratuleres han av Sotheby's Simon Shaw etter at Edvard Munchs «Skrik» ble klubbet for 107 millioner dollar i  New York, 2010. Foto: Linda Forsell/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Full pott igjen for Petter Olsen

Skipsrederarvingens Degas-storverk ble solgt over høyeste prisantydning med god margin.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Skipsrederarving og kunstsamler Petter Olsen fikk full pott da han denne uken la ut nok et storverk for auksjon i New York.

Maleriet «Young Spartans Exercising» av den franske kunstneren Edgar Degas (1834–1917) ble til slutt klubbet til 6.087.500 dollar. Verket var forhåndsvurdert til 4–6 millioner dollar, eller inntil 52 millioner kroner.

Edgar Degas, «Young Spartans Exercising». Foto: Sotheby's

Maleriet har vært i Olsen-familiens eie siden Petter Olsens bestefar, Halfdan Mustad, anskaffet verket i 1919. Det forble i Degas' samling hele hans liv og til hans død, før det havnet i hendene på det som da var en av Norges rikeste industrifamilier. 

Versjonen av «Young Spartans Exercising» er en av tre oljestudier utført av Degas før ferdigstillelsen av dette historiske mesterverket som nå finnes i samlingen til London’s National Gallery.

De andre to studiene er i samlingen til the Art Institute of Chicago og Harvard Art Museums, Cambridge.

Degas-verket var ett av flere under Sotheby's auksjon over impresjonistiske og moderne kunstnere som gikk under hammeren tirsdag. I alt ble det klubbet inn verk for 174 millioner dollar, nærmere 1,5 milliarder dollar.

Et verk av kunstneren Kazimir Malevich ble høyest omsatt med 21 millioner dollar, mens nye rekorder ble satt for kunstnere som Max Ernst, Diego Giacometti, Jean Arp og Germain Richier. 

Sålangt i år er prisene oppnådd for impresjonistisk og moderne kunst på Sotheby's auksjoner opp over 50 prosent, opplyser auksjonshuset i en melding.

Siden 2006 har Petter Olsen jobbet med å etablere det han tar sikte på at skal bli en av Norges fineste kulturelle destinasjoner, bestående av et galleri, et museum, et hotell, en park og lokaler for en rekke arrangementer i Hvitsten i Vestby kommune, knappe tre kvarter sør for Oslo.

Ramme gård i Hvitsten har vært i Petter Olsens eie siden 1966 og ligger tett på Edvard Munchs hjem. Ramme vil åpne for publikum i 2018, med en stor Munch-utstilling av malerier som er skapt der.

Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.