Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Demonstrasjonene mot Brasils president Michel Temer er alt i gang. Her foran presidentpalasset Planalto i hovedstaden Brasília. Foto: Andressa Anholete/AFP/NTB Scanpix
Demonstrasjonene mot Brasils president Michel Temer er alt i gang. Her foran presidentpalasset Planalto i hovedstaden Brasília. Foto: Andressa Anholete/AFP/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Markedene rystes av politisk kaos

Brasilianske markeder skjelver etter nok en korrupsjonsskandale. President Michel Temer henger nå i en tynn tråd.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Når man trodde man ikke kunne bli sjokkert mer, så kommer dette, sier samfunnsgeograf Torkjell Leira, forfatter av boken «Brasil – Kjempen våkner», og mannen bak nettstedet brasileira.no.

Brasils høyesterett har nå åpnet etterforskning mot president Michel Temer (76), som tilhører sentrum-høyrepartiet PMBD.

Brasils president Michel Temer er i hardt vær. Foto: Bria Webb/Reuiters/NTB Scanpix

Temer er meget omstridt og upopulær, etter at han i august i fjor rykket opp fra visepresident til president da Dilma Rousseff ble stilt for riksrett og dømt for brudd på budsjettlovene. Mange mener Temer dolket Rousseff i ryggen.

– Det var et fordekt parlamentarisk kupp, sier Leira.

Tatt på tape

Temer skal ha blitt tatt på tape der han skal ha godkjent at Eduardo Cunha, den tidligere lederen av parlamentets underhus, ble betalt for at han skulle holde munn i Operação Lava Jato (Operasjon bilvask), ofte omtalt som verdens største korrupsjonssak. Cunha har sittet fengslet siden i fjor høst, og man regner med at han sitter på inkriminerende informasjon som kan skade mange høyt på strå i Brasil, inkludert president Temer.

Temer ble fanget på tape under et fortrolig møte med direktørene i brasilianske JBS, verdens største kjøttselskap. Presidenten skal da ha bedt JBS fortsette å betale pengene.

– Dette har slått ned som en bombe, og det er en større avsløring enn noe annet i Brasil tidligere. Ingen har egentlig hatt noen illusjoner om Temers uskyld i alle de store korrupsjonssakene i Brasil. Men det sjokkerte at han ble tatt så direkte og tydelig med buksene nede, under et år etter at forgjengeren måtte gå, sier Leira.

Han påpeker at det også er oppsiktsvekkende at direktørene i et storselskap som JBS så seg tjent med å gjøre hemmelige opptak med presidenten. JBS' ærend her skal være håp om å få strafferabatt for korrupsjon og bestikkelser, slik en rekke andre selskaper har fått for å samarbeide med påtalemyndigheten.

President Temer blånekter for å ha gjort noe kritikkverdig eller kriminelt, til tross for tapen.

Korrupsjon i Brasil

  • De siste årene har det blitt avslørt en rekke enorme korrupsjonsskandaler i Brasil.
  • Operação Lava Jato (Operasjon bilvask) er kodenavnet på det som omtales som verdens største korrupsjonsetterforskning, offentliggjort i 2014.
  • Sentralt i Operação Lava Jato står statsoljeselskapet Petrobras, ledende politikere og mange av de største selskapene i Brasil. De skal alle ha forsynt seg grovt i form av penger og kontrakter, på bekostning av fellesskapet.
  • Over 160 personer er arrestert, over 170 tiltalt og nesten hundre dømt, mens 16 selskaper er involvert, så langt. Flere toppolitikere og profilerte næringslivsledere er avslørt.
  • Beløp på minst hundre milliarder kroner skal ha blitt misbrukt, stjålet eller havnet på avveier.
  • Lava Jato kommer i tillegg til en rekke andre korrupsjonssaker i Brasil, som ulovlig partifinansiering og brudd på budsjettlovene. De fleste store partiene er rammet.
  • Korrupsjonssakene brukes uhemmet politisk, med politisk press mot dommere og domstoler.
Vis mer

Markedene i sjokk

De brasilianske markedene gikk fullstendig i frø sent torsdag da Temer-tapen ble kjent.

På São Paulo-børsen var det fullstendig panikk og børsen stupte over ti prosent, før sikkerhetsmekanismene slo inn og stengte for all handel.

Den brasilianske valutaen real nærmest kollapset og falt over syv prosent mot amerikanske dollar, tross de mest omfattende intervensjonene fra den brasilianske sentralbanken siden finanskrisen i 2008.

Rentene på tiårige brasilianske statsrenter steg på økt risiko med 1,7 prosentpoeng til 11,7 prosent.

«Brasil er nå kastet inn i en ny korrupsjonsskandale, etter å ha vært gjennom sitt verste økonomiske tilbakeslag noensinne. Nå fryktes det at den nye presidenten Michel Temer kan få samme skjebne», skriver DNB Markets' Kjersti Haugland i en oppdatering fredag.

Nettopp uro og usikkerhet er det markedene liker minst. Men så langt har ikke krisen i Brasil i noen nevneverdig grad smitter over til nabolandene eller andre såkalte fremvoksende markeder.

Alt i det blå

Leira sier Temer og Brasils politiske skjebne nå er helt usikker.

– Det er veldig uforutsigbart og alt er mulig. Temer kan måtte gå nå, eller han sitter til valget i 2018.

Hvis Temer må gå kan Kongressen velge ny president, men Kongressen kan også velge å utløse nyvalg umiddelbart.

– De aller fleste brasilianerne ønsker nyvalg, sier Leira.

Parallelt med denne krisen pågår det også et annet politisk drama, der korrupsjon også er stikkordet.

Tidligere president Lula er populær, men også han sliter med loven. Foto: Fernando Donasci/Reuters/NTB Scanpix

Den 71-årige veteranen og sosialisten Lula da Silva, president i perioden 2003-2011, jobber nå for et spektakulært comeback. Alle meningsmålinger viser at han er favoritt, hvis han får stille i presidentvalget neste år.

Men også Lula etterforskes i den enorme Lava Jato-saken. Blir han tiltalt, slik høyresiden håper, kan han ikke stille. I likhet med et stadig større antall politikere fra flere partier som har havnet i klisteret for korrupsjon.

– Denne siste saken viser bare nok en gang det notoriske samrøret mellom korrupte politikere og korrupte private selskaper i Brasil, sier Leira.

Dilma Rousseff Lava Jato Micher Temer Lula da Silva Eduardo Cunha Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.