Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
USAs førstedame, Melania Trump, hennes ektemann, president donald Trump og Saudi Arabias konge Salman bin Abdulaziz al-Saud i mottagelse før en bankettmiddag i Murabba-palasset i Riyadh.  Foto: BANDAR AL-JALOUD/SAudi Royal Palace/AFP Photo/NTB Scanpix.
USAs førstedame, Melania Trump, hennes ektemann, president donald Trump og Saudi Arabias konge Salman bin Abdulaziz al-Saud i mottagelse før en bankettmiddag i Murabba-palasset i Riyadh.  Foto: BANDAR AL-JALOUD/SAudi Royal Palace/AFP Photo/NTB Scanpix. les mer

Utenriks

Trump spikrer gigantisk våpenavtale i Saudi-Arabia

Donald Trump fikk en overdådig mottakelse i Saudi-Arabia. USAs president belønnet vertskapet med en våpenpakke verdt nesten tusen milliarder kroner.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Da Trump lørdag innledet sin første utenlandsreise som USAs president, kunne han, i alle fall midlertidig, legge bak seg kontroversene som hjemsøker ham på hjemmebane.

I Saudi-Arabia hadde det eneveldige kongedømmet slått på stortromma for den amerikanske presidenten. Kong Salman møtte selv opp med rød løper på flyplassen i Riyadh, og Trump ble siden beæret med en æresmedalje for sin innsats for «å spre fred og stabilitet i verden».

Mottakelsen står i sterk kontrast til Barack Obamas kjølige velkomst for et knapt år siden, da både konge og statlig fjernsyn glimret med sitt fravær på flyplassen.

Våpenavtaler

Renessansen i det nære forholdet mellom Saudi-Arabia og USA ble et faktum da den saudiarabiske utenriksministeren Adel al-Jubeir kunngjorde en lang rekke næringslivsavtaler verdt over 3.000 milliarder kroner.

– Det var en kjempestor dag. Kjempestore investeringer i USA, sa Trump under samtalene med kong Salman.

Kongen og presidenten svingte seg i en tradisjonell sverddans før de rundet av dagen med en statsmiddag til ære for de amerikanske gjestene, inkludert Trumps kone Melania og datteren Trump.

I den kortvarige seansen, som var forbeholdt menn, var presidenten flankert av saudiarabiske dansere i det historiske Murabba-palasset i Riyadh. Med et skinnende sverd i høyre hånd svaiet en smilende Trump fra side til side til trommer og sang.

«Iransk trussel»

Den nye våpenavtalen innebærer at Saudi-Arabia får kjøpe amerikansk forsvarsmateriell og -tjenester for rundt 930 milliarder kroner. Våpnene fra USA skal brukes til å bekjempe trusselen fra blant annet Iran, heter det.

– Forsvarsavtalen med Saudi-Arabia har som formål å imøtegå ondartet iransk innflytelse, sa USAs forsvarsminister Rex Tillerson på en pressekonferanse sammen med al-Jubeir i Riyadh.

Det hvite hus omtaler forsvarsavtalen som den største enkeltstående våpenavtalen i USAs historie. De øvrige avtalene innebærer rundt 2.100 milliarder kroner i kommersielle investeringer, heter det.

– Flere hundre milliarder dollar i investeringer inn i USA og jobber, jobber, jobber, sa Trump om avtalene.

Jemen-krig

Våpenavtalen skal også styrke kongedømmets «evne til å bidra til antiterroroperasjoner rundt om i regionen, og dermed redusere byrden på det amerikanske militæret til å utføre disse operasjonene», opplyser Det hvite hus.

Saudi-Arabia står i spissen for en militærallianse som i over to år har bombet det lutfattige nabolandet Jemen, der millioner av mennesker står på randen av sultkatastrofe.

Saudi-Arabias krig er rettet mot jemenittisk houthi-milits. Houthiene antas å få støtte fra sjiaislamske Iran, som er det sunniislamske kongedømmets største rival i regionen.

Anklager om krigsforbrytelser

USA er fra før Saudi-Arabias største våpenleverandør og gir landet etterretningsbistand i krigføringen mot Houthi-opprørerne i Jemen. Saudi-Arabia oppga tidligere i vår å ha gjennomført over 90.000 flyangrep mot mål i Jemen siden mars 2015.

Det mektige kongedømmet har høstet skarp internasjonal kritikk for krigføringen, som ifølge FN har kostet over 10.000 mennesker livet. I tillegg er over 40.000 såret i krigen, som har drevet 3 millioner på flukt og bidratt til en omfattende sultkatastrofe.

(©NTB)

Donald Trump USA FN Iran Jemen Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.