Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Saudi-Arabias kong Salman bin Abdulaziz al-Sau og Donald Trump under en velkomstseremoni før banketten i Murabba-palasset i Riyadh lørdag. Foto: Bandar AL-Jaloud/Saudi Royal Palace/AFP/NTB Scanpix
Saudi-Arabias kong Salman bin Abdulaziz al-Sau og Donald Trump under en velkomstseremoni før banketten i Murabba-palasset i Riyadh lørdag. Foto: Bandar AL-Jaloud/Saudi Royal Palace/AFP/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Stor spenning før Trump møter Nato

Donald Trump har fått fredspris og inngått USAs største våpenavtale noensinne. Denne uken venter Nato spent på besøk fra USAs president. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

USAs president Donald Trump har på sin første utenlandsreise etter at han ble satt inn i stillingen som verdens mektigste mann rukket å selge våpen til Saudi-Arabia for nesten 1000 milliarder kroner. I tillegg har han fått en pris fra golfstaten, for sin innsats for «å spre fred og stabilitet i verden».

Det hvite hus omtaler forsvarsavtalen som den største enkeltstående våpenavtalen i USAs historie. I tillegg er det inngått øvrige avtaler som innebærer rundt 2100 milliarder kroner i kommersielle investeringer, heter det.

– Hvilken betydning har Trumps besøk i Midtøsten?

– Det er interessant at hans første utenlandsreise går til Saudi-Arabia. Det har vært engstelse i regionen etter Obama-perioden der USA trakk seg litt tilbake. Det er en forventning og forhåpning om at USA er tilbake til tradisjonelle forhold og at landet har en vilje til å bakke dem opp. Så langt tyder det på at Trump er villig til å komme forventningene i møte, sier Svein Melby, USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier.

Denne uken skal presidenten til Israel for møter med både statsminister Benjamin Netanyahu og den palestinske lederen Mahmoud Abbas. 

«Forferdelig viktig»

Senere i uken skal presidenten på møte med EU-lederne samt møte en rekke topper i Nato.

 – Det blir et kort møte, men et viktig møte. Men jeg regner med at det likevel kan tas beslutninger om de to hovedsakene vi skal diskutere, nemlig byrdefordeling og kampen mot terror, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg til NTB.

Trumps første utenlandsreise

20.–21. mai: Saudi-Arabia

22.–23. mai: Israel

24. mai: Roma: møte med Paven

25. mai: Brussel: møte med EU og Nato

26.–27. mai: Sicilia: G7-møte

Vis mer

Det er stor spenning knyttet til Trumps møte med Nato-toppene, etter flere kontroversielle uttalelser både før og etter presidentvalget vedrørende hans syn på organisasjonens fremtid. Trump har blant annet ment at flere land må bidra med mer penger til Nato. Ifølge tidsskriftet Foreign Policy beskriver kilder en allianse med frynsete nerver før middagen med den uforutsigbare amerikanske presidenten.

– Det er alltid nervøsitet med en ny administrasjon og rundt hvilken lederstil presidenten har. Det vil ha stor betydning hvis man får en ny bekreftelse på at Trump anser at Nato ikke bare er relevant, men også hva Nato skal brukes til. I tillegg ventes det en avklaring med tanke på byrdefordeling og disse tingene. Det er en masse spørsmål som de allierte vil ha større klarhet i. Dette er forferdelig viktig, det kan bringe ting på plass, eller i verste falle skape mer usikkerhet, sier Melby.

«Mange spørsmål»

– Det er mange spørsmål fra nesten alle USAs allierte. En forhåpning om at Trumps utenrikspolitikk ikke er så ulik slik det har vært før. Valgkampen viste et skille i utenrikspolitikken, men det er noe tonet ned nå. I Europa hadde man gjerne sett at USA vektla liberale verdier og menneskerettigheter i utenrikspolitikken og ikke at det bare ble brukt som et sikkerhetspolitisk instrument, sier Melby. 

Presidentens første utenlandsreise avsluttes på Sicilia, der det er møte for G7-landene fredag og lørdag.

USA Donald Trump Nato Svein Melby Saudi-Arabia Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.