Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
En mann henger opp skilt som ber om solidaritet med fangene som er i sultestreik i israelske fengsler. Foto: MOHAMMED ABED
En mann henger opp skilt som ber om solidaritet med fangene som er i sultestreik i israelske fengsler. Foto: MOHAMMED ABED les mer

Utenriks

Israel lover å gjøre livet lettere for palestinerne

Som en gest i forbindelse med president Donald Trumps besøk lover Israel å gjøre livet lettere for palestinerne på den okkuperte Vestbredden.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Den israelske regjeringen vedtok søndag flere tiltak som er ment å bedre palestinernes økonomi og gjøre det enklere for dem å reise inn og ut av den okkuperte Vestbredden.

Anonyme israelske kilder sier at dette blir gjort på direkte oppfordring fra president Donald Trump, som har oppmuntret til tillitsskapende tiltak i forbindelse med sitt besøk i Israel og Palestina.

Ett av tiltakene Israel nå lover å sette i verk, er en utvidelse av en palestinsk industrisone på Vestbredden.

De lover også i vage ordelag å gjøre det enklere for palestinere å slippe inn og ut av det okkuperte området, blant annet ved Allenby-overgangen til Jordan.

Jernbane og byggetillatelser

Israel antyder også at det kan bli etablert en jernbaneforbindelse fra Israel til Jenin på Vestbredden, og at det skal bli lettere for palestinere å få byggetillatelse i de såkalte C-områdene.

Osloavtalene fra 1993 etablerte tre ulike soner på Vestbredden. I de såkalte A-områdene, som inkluderer åtte byer og tettsteder, har palestinerne på papiret både politisk og sikkerhetsmessig kontroll. Områdene er imidlertid beleiret av israelske styrker, som bestemmer hvem og hva som slipper inn og ut.

I B-områdene har palestinerne politisk kontroll, mens sikkerheten kontrolleres av israelske okkupasjonsstyrker.

I C-områdene, der de ulovlige bosetningene ligger, har Israel full politisk og sikkerhetsmessig kontroll.

Fordømmes

Israel okkuperte Vestbredden og Øst-Jerusalem i 1967, noe et samlet verdenssamfunn fordømmer. FNs sikkerhetsråd har i gjentatte resolusjoner krevd full israelsk tilbaketrekning, noe landet aldri har rettet seg etter.

Verdenssamfunnet fordømmer også koloniene Israel har etablert i de okkuperte områdene. Rundt 800.000 israelere bor nå i såkalte bosetninger på Vestbredden og Golanhøydene.

Palestinerne hilste mandag president Donald Trump velkommen til området ved å holde generalstreik på Vestbredden og anklager USA for å støtte den israelske okkupasjonen.

Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.