Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Frølageret på Svalbard Foto: Ekseth, Ivar / NTB Scanpix
Frølageret på Svalbard Foto: Ekseth, Ivar / NTB Scanpix les mer

Klima

Frølager-lekkasje ble verdensnyhet etter oversettelsesfeil - nå starter nytt millionprosjekt på Svalbard

Statsbygg skal finne ut om tunnelsystemet i frølageret på Svalbard er trygt nok til å stå imot dårlig vær eller klimaendringer - etter en uke med stor internasjonal oppmerksomhet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Den siste uken har nyheter om frølageret på Svalbard gått verden rundt.

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg har gått fra telefon til telefon med utenlandske medier, som hadde fått nyss om en lekkasje i frølageret på Svalbard.

Årsaken er ifølge Aschim en Dagbladet-artikkel om frølageret på Svalbard fra midten av mai. Den nevner lekkasjen, som skjedde i oktober i fjor. Artikkelen ble plukket opp av britiske The Guardian, men i oversettelsen hadde man ikke fått med seg at lekkasjen ikke skjedde nylig. Men før feilen var rettet opp, kastet store medier som Reuters og Vox seg på.

- Sånn sett har det blitt en litt annen uke enn jeg hadde sett for meg. Jeg har fått 850 henvendelser fra papirmediene og er intervjuet av 35 radio- og tv-stasjoner de siste fire dagene, sier Aschim.

Hege Aschim i Statsbygg. Foto: Statsbygg

 Verdenslager

Siden 2008 har frølageret mottatt tusenvis av kasser med frø fra alle verdenshjørner til lagring i en nedlagt kullgruve på Svalbard. Formålet med lagringen på et angivelig trygt sted med temperatur permanent under frysepunktet har vært å sikre reserver av særlig frø til matplanter hvis disse ble truet på sine vanlige voksesteder.

Det er staten ved Landbruksdepartementet som har ansvaret og bruker åtte millioner i året på drift. Forskere er engasjert og en internasjonal organisasjon bidrar også noe. Statsbygg har ansvaret for bygg og vedlikehold på frøhvelvet. 

 Aschim har den siste uken måttet forklare for utenlandske journalister at det var i oktober i fjor at Svalbard hadde et langvarig styrtregn og temperaturer langt høyere enn på fastlandet, noe som førte til at regn- og smeltevann rant nedover Platåfjellet og trengte inn mot frølageret. 

En transformator ble ødelagt, og brannvesenet måtte bistå med å pumpe ut.

Frøanlegget består av en mindre bygning på overflaten og rundt 100 meter tunnel inn til selve hvelvet. Selve lageret unngikk skader, men i tillegg til akutt utpumping måtte det senere hakkes is for å tømme tunnelen.

Ny utredning

Dreneringsarbeider og bygging av en vanntett vegg pågår nå for å sikre et anlegg alle mente lå trygt i permafrosten mot ny flom. Om få dager begynner konsulentfirmaet Dr.techn. Olav Olsen en større utredning av om det også trengs andre og mer omfattende tiltak mot varme og vannskade.

– Vi er ikke klimaeksperter. Vi vet ikke om fjoråret er noe som vil skje hvert 200 år, eller om det er klimaendringer slik at dette kan skje årlig. Derfor samler vi en ekspertgruppe – og ber konsulentfirmaet se om dagens tunnel er beste løsning eller om det trengs andre permanente alternativer, sier Aschim. 

Tunnelprosjektet er budsjettert til å koste 14 millioner kroner. Totalt er rammen for utbedringer av frølageret nå på 37 millioner kroner.

 

     

Svalbard Frøhvelv Statsbygg Miljø Klima
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.