Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
China Evergrandes grunnlegger og styreleder Hui Ka Yan har økt formuen med 90 milliarder kroner i år og knust spekulanter som gamblet på at den høye gjelden skulle kvele Kinas nest største eiendomsselskap. Foto: Bobby Yip/Reuters/NTB Scanpix
China Evergrandes grunnlegger og styreleder Hui Ka Yan har økt formuen med 90 milliarder kroner i år og knust spekulanter som gamblet på at den høye gjelden skulle kvele Kinas nest største eiendomsselskap. Foto: Bobby Yip/Reuters/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Spekulanter gamblet på kurskollaps – grunnlegger 90 milliarder rikere i år

Eiendomsselskapet China Evergrande har Kinas høyeste selskapsgjeld. Spekulanter har spådd en kurskollaps og shortet alt de har fått tak i av aksjer. Børskursen er tredoblet i år.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Boligpriser

Klikk på kartet for å søke på boligpriser i et område du er interessert i.

Mandag steg China Evergrande Groups aksjekurs med over 22 prosent på Hong Kong-børsen. De kinesiske børsene holder stengt tirsdag, men på kinesiske aksjeforumer diskuteres landets eiendomsselskaper heftig. China Evergrande er spekulantenes storfavoritt.

Smertefull shorting

Ved årsskiftet hadde China Evergrande forpliktelser på 1200 milliarder kinesiske yuan (1480 milliarder kroner). Gjeld utgjorde rundt 600 milliarder kroner – mer enn en tidobling siden 2011.

Siden juni i fjor har gjelden økt med 48 prosent, ifølge Wall Street Journal. Ifølge FactSet har Evergrande den største gjelden av noe eiendomsselskap i verden. I år har selskapet gått forbi statseide PetroChina og troner på toppen av gjeldsstatistikken i Kina.

Selskapet har tatt opp mer gjeld i år for på kjøpe tilbake aksjer og forbereder en børsnotering på det kinesiske fastlandet.

Eiendomskjempe anklages for svindel

Selskapet er en favoritt hos short-tradere som låner aksjer i forventning om at kursen skal falle. Evergrande har svart med å kjøpe tilbake aksjer. Det meste av oppkjøpene er lånefinansiert. Dette har mer enn tredoblet aksjekursen siden nyttår og rundt 150 prosent på to måneder.

China Evergrande har en børsverdi på 220 milliarder kroner – 50 milliarder kroner bak konkurrenten China Vanke.

– Jeg vil ikke anbefale investorer å shorte Evergrande på grunn av det sterke momentumet de har. Dette vil fortsette frem til de foretar en børsnotering i Kina, sier analytiker Raymond Cheng hos CIMB Securities til Bloomberg News.

Det er nesten umulig å skaffe aksjer til shorting og prisen for å låne aksjer er femdoblet siden januar. Bloomberg kaller China Evergrande «verdens smertefulle shorting».

Sjelden formuesvekst

Det har ikke vært mye «smerte» for Hui Ka Yan (også kjent som Xu Jiayin) som er styreleder for China Evergrande og grunnla selskapsgruppen i 1996. Ifølge den siste Forbes-rangeringen hadde han en formue på 16,7 milliarder dollar (140 milliarder kroner).

Ifølge Bloomberg har han økt formuen med nesten 90 milliarder kroner i løpet av 2017 – til over 200 milliarder kroner. Bare på mandag økte formuen med rundt 25 milliarder kroner.

Han eier 72 prosent av China Evergrande, men har også eierposter i andre kinesiske selskaper og en større post i blant annet fotballklubben Guangzhou Evergrande.

– En så høy oppgang i en privatformue på så kort tid er sjeldent i Kina, sier Rupert Hoogewerf til CNN. 

Han har i over 20 år fulgt Kinas rikeste og publisert Hurun Report som konkurrerer med Forbes-oversikten med å identifisere Kinas rikeste.

Den amerikanske finansinstitusjonen Morgan Stanley oppgraderte China Evergrande i forrige uke og har en «overvekt»-anbefaling på selskapet med et kursmål på 12 Hong Kong-dollar – 20 prosent høyere enn sluttkursen på mandag.

Eiendom China Evergrande Group Hong Kong Kina Rupert Hoogewerf Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.