Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Uthuset som næringslivsmannen Arne Vigeland fikk delt i to i 2014 slik det ser ut i dag. Vigeland klaget deretter på at bardunene som holdt resten av uthuset oppe var festet i trær på hans tomt. Han står nå tiltalt for grovt skadeverk.  Foto: Gunnar Lier
Uthuset som næringslivsmannen Arne Vigeland fikk delt i to i 2014 slik det ser ut i dag. Vigeland klaget deretter på at bardunene som holdt resten av uthuset oppe var festet i trær på hans tomt. Han står nå tiltalt for grovt skadeverk.  Foto: Gunnar Lier les mer

Jus

Rev halve naboens uthus – så klaget han på bardunene

Etter at Arne Vigeland fikk revet halve familien Waages uthus, klaget han til Asker kommune på at bardunene som i etterkant holdt uthuset oppe, var festet til trær på hans tomt.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Straffesaken mot Arne Vigeland (43), mannen som i 2014 fikk engasjert håndverkere til å rive halvparten av naboens uthus på Nesøya utenfor Oslo, fortsatte med vitneforklaring fra uthuseiernes ene datter Heidi Waage (49) onsdag.

Heidi Waage kunne fortelle om svært høy temperatur i dialogen med foreldrenes nabo de siste fem årene. Konflikten skal ifølge Waage ha slitt ut foreldrene slik at de sjelden orker å ha barnebarna sine på besøk.

Rammer barnebarna

– De har ingen energi. De orker knapt nok å gå ut. Og de orker nesten ikke å ha barnebarna på besøk. Tvillingene var fire år da dette startet, nå er de ni år. Det er fem år som barnebarna er blitt frarøvet sine besteforeldre, og besteforeldrene er blitt frarøvet barnebarna, sa Waage.

Konflikten ble brettet ut i nasjonale medier i april 2014 da en halvdel av Wenche og Roger Waages uthus fra 1947 ble fjernet på ordre fra Arne Vigeland. Vigeland mente uthuset, som familien Waage brukte som gjestehus og hytte, var delvis oppført på en tomt han i nyere tid hadde kjøpt. 

Heidi Waage fortalte at Vigeland, i tillegg til en rekke rettstvister, også hadde sendt stadige klager til Asker kommune.

– Han har klaget på støttemuren til hagen. Han klaget da vi fikk utbedret muren, fordi han da mente det var ulovlig. Han klaget på uthuset og drivhuset. Han klaget også på bardunene som nå holder uthuset oppe, fordi han mener de er festet til hans trær. Han har også klaget på containeren som vi må ha der med alle tingene som tidligere var i uthuset, forklarte Waage og la til:

– Det er noe som har vært veldig vanskelig for oss.

Aktor Knut Christian Braae-Johannessen lurte på om det var noe systematikk i Vigelands klager.

– Vi oppfatter det som veldig systematisk. Det er hele tiden noe nytt. Det er en slags terrorisering av oss, sa Waage, og fortalte om episoder der moren stadig påtraff Vigeland om hun beveget seg på den delen av tomten som grenser mot Vigelands hus.

Tiltalt for skadeverk

– Hvis hun går på den siden av huset. Når min mor går ut i hagen, så er han der, bare et par meter fra grensen. Da går hun inn igjen. Om hun går ut igjen, så kommer han også ut. Det har skjedd veldig mange ganger, men det siste året har det roet seg noe, fortalte 49-åringen som har avlyst en familieferie for å støtte foreldrene og passe på huset i perioder de siste årene.

Arne Vigeland er tiltalt for grovt skadeverk i kjølvannet av at deler av uthuset ble tatt ned, et drivhus ble fjernet, deler av en mur tilhørende en annen nabo skal ha blitt fjernet, samt noen bærbusker og trær.

Vigeland erkjenner ikke straffskyld, og hans forsvarer Trygve Staff mener klienten må frikjennes. Vigeland'skal ikke ha vært klar over at naboene hadde bruksrett til områdene der blant annet uthuset sto. 

Dette avviste advokat Sverre Olav Skogrand da han vitnet onsdag. Skogrand var advokat for Waage og Medin, en av de andre naboene, i tvisten med Vigeland. Han dokumenterte fra flere brev der Vigeland var blitt gjort oppmerksom på hva naboene mente.

Dommer Kirsten Bleskestad ville vite om det hadde vært noe tema i tvisten hvem som hadde eiendomsretten til trær, busker eller uthus.

– Det kan jeg ikke si at det har vært.

– Så spørsmålet om eiendomsrett har vært spørsmål om grunnen alene?

– Det må har vært det. Har aldri vært spørsmål om man eide husene som sto der eller muren, sa Skogrand.

Arne Vigeland Nesøya Trygve Staff Knut Christian Braae-Johannessen Sverre Olav Skogrand Jus
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.