Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Oljegründer Bjarne Skeies forklarte seg før jul i Jæren tingrett i en av de mange rettssakene relatert til skattekrangelen rundt hans nå passive oljeselskap E & P Holding (EPH). TIl venstre daværende advokat Christian Hagen Tønsberg, bak til høyre Christian Selmer. Foto: Carina Johansen
Oljegründer Bjarne Skeies forklarte seg før jul i Jæren tingrett i en av de mange rettssakene relatert til skattekrangelen rundt hans nå passive oljeselskap E & P Holding (EPH). TIl venstre daværende advokat Christian Hagen Tønsberg, bak til høyre Christian Selmer. Foto: Carina Johansen les mer

Olje

Vedtar bot på 85 millioner, vil ikke betale

Bjarne Skeies oljeselskap vedtar Økokrims forelegg på 85 millioner kroner for skattesvik. Men Skeies eierselskap har ikke tenkt å betale. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Onsdag sendte Økokrim ut en pressemelding om at Bjarne Skeies nå inaktive oljeselskap E & P Holding har vedtatt et forelegg på 85 millioner kroner

– Det var det vi sa vi skulle gjøre, sier styreleder Tom B. Knudsen i E & P Holding, tidligere Skeie Energy. 

Det er gått tre måneder siden Økokrim ila to forelegg på 85 millioner kroner hver mot oljeselskapet E & P Holding (EPH) og leverandørselskapet TGS-Nopec, samt tiltalte to tidligere sjefer i selskapene for påstått skattesvik. Ingen av de tre andre partene har akseptert straffskyld, og det er berammet rettssak over 55 dager i Oslo tingrett med oppstart 22. januar. 

– Denne saken er alvorlig fordi skattesviket omhandler et betydelig beløp og innebærer misbruk av leterefusjonsordningen for oljeselskaper, sier førstestatsadvokat Marianne Bender i meldingen fra Økokrim. 

Morselskapet vil ikke betale

At Skeies oljeselskap har vedtatt boten, betyr likevel ikke at staten får pengene med det første. E & P Holding hadde nemlig 981 millioner kroner i negativ egenkapital i 2015-regnskapet. Selskapet har ingen inntekter, og et stadig voksende skattekrav på langt over fire hundre millioner kroner fra før. 

Skeie-familiens eierselskap Skeie Technology har riktignok avgitt en morselskapsgaranti for oljeselskapet, men står knallhardt på at garantien ikke gjelder for hverken boten eller skattekravet, bare for kostnader relatert til oljevirksomhet. Tolkningen er omstridt. Til høsten blir det rettssak om garantiansvaret. 

– Det er regjeringsadvokaten på vegne av staten mot Skeie Technology, sier Knudsen. 

– Dere hadde kanskje ikke vedtatt Økokrim-forelegget nå dersom dere var usikre på om morselskapsgarantien gjaldt?

– Du får spekulere på det du, sier Knudsen. 

Forretningsadvokat har i flere år jobbet tett med Bjarne Skeie, og har fungert som Skeies talerør i saken. Selv har ikke Skeie villet uttale seg i pressen, men har beskrevet saken som «forferdelig» i vitneavhør. 

Styreleder Tom B Knudsen i E & P Holding as, i midten, i Jæren tingrett. Til venstre advokat Tore Stønjum og bakerst advokat Christian Hagen Tønsberg. Foto: Tommy Ellingsen

Hovedspørsmålet er om oljeselskapet samarbeidet med leverandøren TGS om å utnytte statens såkalte leterefusjonsordning til å få utbetalt 291 millioner kroner kontant på uberettiget vis.

Seismikkselskapet TGS og de to tiltalte har hele tiden avvist straffansvar i saken. TGS sendte blant annet en børsmelding 3. mars og gjorde det klart at selskapet ikke ville vedta forelegget. Bjarne Skeies oljeselskap E & P Holding har sendt mer varierende signaler. Opprinnelig mente selskapet at Oljeskattekontorets krav på 291 millioner kroner var uberettiget. For et par år siden snudde selskapet. Siden har Bjarne Skeie og hans folk gått til sivil sak og krevd 300 millioner kroner i erstatning fra den tidligere sjefen i oljeselskapet, Økokrim-tiltalte Christian Selmer, for angivelig å ha ført sine eiere bak lyset.

Skjønner ingenting

Selmers advokat Morten Tidemann stiller seg uforstående til at Skeies oljeselskap først nå vedtar forelegget, gitt at Økokrims svarfrist egentlig gikk ut for en måned siden. Han påpeker at oljeselskapet i et par år nå har argumentert i retning av at Oljeskattekontoret har rett i sitt krav, og at selskapet for lengst har snudd seg rundt og krevd erstatning fra hans klient. 

– Vi skjønner ikke hva EPH holder på med i det hele tatt, sier Tidemann.

Når forelegget nå omsider er vedtatt, tror han at Skeie-folkene må være overbevist om at familien kan holdes skadesløs. 

– Vi ser at de har en sak oppe om morselskapsgarantien i Oslo tingrett i uke 43 etter det vi er blitt fortalt. Da er de åpenbart trygge for at morselskapsgarantien ikke gjelder for forelegget, sier Tidemann. 

Økokrim Tom B. Knudsen Bjarne Skeie TGS Nopec EPH Olje
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.