Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) kan konstatere at kommunekartet og fylkesgrensene vil bli endret som et resultat av reformarbeidet til regjeringen.  Foto: Pedersen, Terje
Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) kan konstatere at kommunekartet og fylkesgrensene vil bli endret som et resultat av reformarbeidet til regjeringen.  Foto: Pedersen, Terje les mer

Politikk

Flertall på Stortinget for å redusere antallet kommuner fra 428 til 354

Diskusjonene om det nye kommunekartet er over i Stortingets kommunalkomité. Antallet kommuner kuttes fra 428 til 354. Tvang skal brukes i ti tilfeller. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Regjeringens ene samarbeidsparti KrF sier nei til tvang, men Venstre sikrer flertall for de største endringene i kommunestrukturen siden 1950-tallet. Helt til det siste var det spenning om enkeltkommuner, i noen tilfeller var meningene delte også mellom de to regjeringspartiene.

- Det er behov for sterke og livskraftige kommuner for å realisere målene med reformen. Den skal sørge for gode og likeverdige tjenester til innbyggerne, sier kommunalkomiteens leder Helge André Njåstad (Frp).

Da regjeringen la fram sitt forslag til kommunereform lå det an til en fasit på 358 kommuner. Når Torsken, Berg og Trøgstad slås samme med andre kommuner og Flora og Vågsøy fusjonerer blir det tallet 354. Endelig avgjørelse fattes av Stortinget 8. juni.

Njåstad og regjeringen mener reformen vil medføre flere oppgaver til økonomisk mer robuste kommuner. Men reformen er også omstridt og innebærer at ulik bruk av tvang ved ti sammenslåinger:

* Hobøl, Askim, Spydeberg, Eidsberg og Trøgstad

* Tranøy, Lenvik, Torsken og Berg

* Bjugn, Ørland

* Mandal, Marnardal, Lindesnes

* Kristiansand, Søgne, Songdalen

* Sogndal, Balestrand, Leikanger

* Tysfjord deles i to. En del slås sammen med Narvik og Ballangen, resten med Hamarøy

* Skedsmo, Fet, Sørum

* Ålesund, Sandøy, Skodje, Ørskog, Haram

* Roan, Åfjord

Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.