Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Selv en dobling av lønningene til H&Ms fabrikkarbeidere i Bangladesh ville gitt små utslag på butikkprisene til klærne de produserer. Foto: Berit Roald/NTB scanpix
Selv en dobling av lønningene til H&Ms fabrikkarbeidere i Bangladesh ville gitt små utslag på butikkprisene til klærne de produserer. Foto: Berit Roald/NTB scanpix les mer

Handel

Nordea-sjef: Så mye mer ville en H&M-skjorte koste hvis de som syr fikk en levelig lønn

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Arbeiderne som syr skjorter for H&M i Bangladesh tjener rundt 750 kroner i måneden, mens en levelig lønn i landet er beregnet til 2083 kroner per måned, skriver Veckans Affärer.

Så er spørsmålet hvor mye H&M måtte ha økt prisene på klærne de selger i butikkene i Norden for å kunne betale sine 272.580 fabrikkarbeidere i Bangladesh en levelig lønn.

Trolig mindre enn de fleste ville gjettet.

Få kroner

I et innlegg på Twitter hevder nemlig Nordeas sjef for bærekraftig finanser, Sasja Beslik, at det bare er snakk om noen få kroner. Snittprisen for en skjorte i H&M-butikkene er i dag 174 svenske kroner.

* Hvis butikkprisen per skjorte øker med 2,88 svenske kroner kan H&M doble fabrikkarbeidernes lønninger.

* Hvis prisen økes ytterligere med 2,18 kroner så kan kleskjeden betale levelige lønninger.

* Så med en prisøkning på totalt fem kroner fra 174 til 179 kroner - tilsvarende 2,9 prosent - kan H&M gi sine fabrikkarbeidere en lønn å leve av.

Her er regnestykket til Beslik:

Handel
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.