Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Israel har brutt mange FN-resolusjoner, men krav har aldri blitt sansksjonert. På bildet israelske soldater passer på en bosetting i den delte byen Hebron på Vestbanken. Foto: Menahem Kahana/Afp photo/NTB scanpix
Israel har brutt mange FN-resolusjoner, men krav har aldri blitt sansksjonert. På bildet israelske soldater passer på en bosetting i den delte byen Hebron på Vestbanken. Foto: Menahem Kahana/Afp photo/NTB scanpix les mer

Utenriks

FN har aldri satt makt bak kravene overfor Israel

Få, om noen, land i verden har brutt flere FN-resolusjoner enn Israel, men landet har likevel aldri blitt gjenstand for sanksjoner.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Allerede dagen etter at 180 israelske kampfly gikk til angrep på flybaser i Egypt og det som senere skulle bli kjent som seksdagerskrigen var et faktum, krevde FNs sikkerhetsråd øyeblikkelig stans i kamphandlingene.

Resolusjon 233 skulle bli den første i en rekke av svært mange FN-resolusjoner som Israel har nektet å etterkomme.

I november 1967 vedtok FNs sikkerhetsråd resolusjon 242, med krav om israelsk tilbaketrekning fra områdene de hadde erobret fra nabolandene.

Beskyttende hånd

Verdenssamfunnet med USA i spissen nøler vanligvis ikke med å vedta straffetiltak mot land som trosser Sikkerhetsrådets vilje, som Iran, Irak, Nord-Korea, Syria og Russland. Men ikke mot Israel.

– Forskjellsbehandlingen skyldes at USA holder sin hånd over Israel og nedlegger veto i FNs sikkerhetsråd så fort det foreslås tiltak som kan ha effekt, konstaterer førsteamanuensis Lars Gule ved Høgskolen i Oslo.

Senest i desember vedtok Sikkerhetsrådet at Israels kolonisering av de okkuperte områdene, der det nå bor rundt 800.000 israelere i såkalte bosetninger, er ulovlig. Israel svarte med å vedta nye byggeprosjekter.

– Makt er alt

– Da vi snakket om folkeretten og påpekte overfor israelerne at bosetningene var ulovlige, så lo de oss rett opp i ansiktet, forteller Diana Buttu, en av PLOs juridiske rådgivere under forhandlingene på 1990-tallet.

– Makt er alt, og dere har ingen, var svaret vi fikk, forteller hun.

– Israel er uten tvil blitt særbehandlet, helt siden staten ble opprettet i 1948, sier NRKs mangeårige korrespondent i Midtøsten, Odd Karsten Tveit.

– Gjentatte FN-vedtak er siden den gang ignorert uten at det har fått konsekvenser. Israel har også brutt egne løfter gitt til FN, uten at dette har ført til sanksjoner, sier Tveit, som har skrevet mange og tykke bøker om konflikten.

Lukker øynene

Gule mener verden lukker øynene for de lidelser 50 år med okkupasjon har påført palestinerne.

– Palestinerne er ikke perfekte, er splittet og har et delvis korrupt lederskap, men det er Israel som er okkupanten som bryter folkeretten. Dette handler ikke om likeverdige parter i en konflikt, sier Gule.

Rimelig okkupasjon

Lederen for den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B’Tselem, Hagai El-Ad, er langt på vei enig.

– For Israel har denne 50 år lange okkupasjonen vært rimelig, det har ikke kostet oss stort. Vi har militær kontroll over mennesker som ikke har noen rettigheter, vi bygger bosetninger der vi ønsker, vi bryter menneskerettighetene, FN-resolusjoner og internasjonale konvensjoner som det passer oss, uten at det får noen følger, sier El-Ad.

– I stedet for å spørre om hvorfor denne okkupasjonen fortsetter, kan man heller spørre hvorfor den ikke skulle fortsette, sier han.

Partisk diskriminering av Israel

Ambassaderåd Dan Poraz ved Israels ambassade i Oslo mener at Israel behandles urettferdig av FN.

– FN har en slående historie med partisk diskriminering av Israel. Det såkalte FNs menneskerettighetsråd har fordømt Israel rundt 70 ganger siden 2006, mer enn alle andre verdens land til sammen. Flertallet av FNs medlemsland er udemokratiske, og mange av dem undertrykkende og brutale diktaturer. Disse har en politisk interesse rettet mot Israel, fremfor en ekte interesse for menneskerettigheter, sier Poraz.

Egypt Israel FN FNs sikkerhetsråd Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.