Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Må ta ekstra runde med bøndene – og tilby 75 millioner kroner mer. Landbruksminister Jon Georg Dale får pålegg om å forhandle landbruksoppgjøret en gang til Foto: Aleksander Nordahl
Må ta ekstra runde med bøndene – og tilby 75 millioner kroner mer. Landbruksminister Jon Georg Dale får pålegg om å forhandle landbruksoppgjøret en gang til Foto: Aleksander Nordahl les mer

Politikk

Jordbruksoppgjøret: Flertall for ramme på 625 millioner kroner

Regjeringen må gjennomføre en ny runde forhandlinger med landbruksorganisasjonene med en økonomisk ramme på 625 millioner kroner. Det ble Venstre og regjeringspartiene enige om sent fredag ettermiddag. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Dette kan vi godt leve med. Så er riset bak speilet at om partene ikke blir enige nå heller, kommer saken tilbake til Stortinget hvor vi vedtar 410 millioner kroner, sier Morten Ørsal Johansen, Frps landbrukstalsmann og forhandler for regjeringspartiene.

Teknisk løses regjeringens og Venstres enighet om 625 millioner ved at regjeringspartiene først stemmer for sitt førstevalg på 550 millioner kroner. Når dette faller, stemmer Høyre og Frp subsidiært for Venstres 625 millioner og sikrer flertall for dette. 

 Stortinget skal etter planen vedta landbruksoppgjøret 16. juni.

Ønsket mer

– Vi ville ha et oppgjør med en ramme på 790 millioner, inntektsvekst krone for krone som andre, sier KrFs næringspolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal.

Hennes parti fremsto som de største bondevennene på borgerlig side i forhandlingen om årets jordbruksoppgjør. KrF var også hårfint foran med en sum på 770 millioner, som var et innspill fra Ap og Sp i samtaler med mellompartiene.

Det var sist i april bondeorganisasjonene leverte sine krav på rundt 1,4 milliarder kroner i årets oppgjør. 5. mai svarte staten med sitt tilbud med ramme på 410 millioner. Underveis i forhandlingene ble statens tilbud i praksis løftet til rundt 550 millioner kroner. 

 16. mai brøt organisasjonene forhandlingene. Praksis er da at statens siste tilbud blir lagt frem som forslag til vedtak i Stortinget. Det er økning fra disse 550 til 625 millioner som nå blir utfallet flertallet samler seg om.

Kompliserte regnestykker

Jordbruksoppgjørets regnestykker er uvanlig kompliserte. Det bøndene «får» er sammensatt  

 av direkte statsstøtte, anslag over hva som kan tas ut fra økte priser, fra skattefradrag, fondsavsetninger og flere andre ordninger.

– Jeg vil ikke si hvor mye av det vi er blitt enige om som er direkte støtte over statsbudsjettet. Det ville være ukorrekt foran de nye forhandlingene, sier Frps Ørsal Johansen. KrFs Hjemdal vil heller ikke oppgi deres foretrukne støttebeløp.   

 

    

Landbruksoppgjøret Venstre Regjeringen Jon Georg Dale Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.