Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Storbritannia har vært i sjokk etter brannen i Grenfell Tower natt til onsdag.  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/NTB Scanpix
Storbritannia har vært i sjokk etter brannen i Grenfell Tower natt til onsdag.  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/NTB Scanpix les mer

Bygg og anlegg

Sparte 55.000 kroner på å droppe brannsikre fasadeplater

Det hadde bare kostet 5000 pund ekstra å bruke brannsikkert materiale da Grenfell Tower ble pusset opp, ifølge den britiske avisen The Times. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Avisen melder at materialet som ble brukt til fasadeplatene i en oppusning av tårnet, som ble ferdig i 2016, er ulovlig å bruke i USA, og at det bare hadde kostet 5000 pund ekstra å bruke brannsikkert materiale under oppussingen. Grunnen til at materialet ikke er tillat å bruke i USA for så høye bygninger, er på grunn av brannfare, ifølge The Times. 

The Guardian skriver at materialet som ble brukt var det billige og mer brannfarlige av to alternativer av Reynobond-plater. De to variantene er Reynobond PE og FR. Førstnevnte koster to pund mindre per kvadratmeter enn alternativet, ifølge en salgsmann som The Times har snakket med.

– FR-varianten er brannsikker. PE er bare plastikk, melder The Times at en salgsmann for Reynobond skal ha sagt. 

Storbritannias finansminister, Philip Hammond, forteller til The Guardian at han tror materialene heller ikke var tillatt i Storbritannia. 

– Min oppfatning er at fasadeplatene, disse brannfarlige fasadeplatene som er ulovlige i Europa og i USA, også er det her, sier han til avisen. 

Sa fra om brannfaren

De dårlige fasadeplatene er ikke den eneste skandalen som har blitt kjent etter brannen. The Mirror skriver at to kvinner varslet om brannfaren, og at de deretter ble truet med saksøking. 

Mariem Elgwahry og Nadia Choucair skal ha ledet en kampanje for å få bedre brannsikkerheten i bygningen. Det skal utleierne Kensington and Chelsea Tenanta Management Organisation vært misfornøyde med. 

– Jobben deres var å høre på leietagerne og sørge for at hjemmene deres var trygge og de gjorde ikke det. Hadde de gjort det hadde dette aldri skjedd, sier Pilgrim Tucker i Radical Housing Network til The Mirror. Nettverket skal ha hjulpet Elgwahry og Choucair. 

De to kvinnene frykes nå å være omkommet i katastrofen. 

58 omkommet

58 er bekreftet omkommet eller antatt omkommet etter brannen i Grenfell Tower natt til onsdag. Det forventes også at tallet vil bli høyere. 

Labour-leder Jeremy Corbyn har foreslått at tomme leiligheter blir brukt for å gi dem som bodde i tårnet husly. I et innlegg i The Guardian, skriver London-ordfører Sadiq Khan at han frykter brannen vil bli den med størst tap av liv siden annen verdenskrig.

– Det kommer til å være harde sannheter om hvordan vi bygger og vedlikeholder hjemmene til de mest marginaliserte i samfunnet, skriver Khan om det som vil komme frem i de kommende ukene.

Presset May

Statsminister Theresa May sa lørdag til The Guardian at hjelpen familiene som bodde i tårnet fikk i timene etter katastrofen ikke var god nok, samtidig som hun roste nødetatenes innsats. 

May har selv fått mye kritikk for måten hun har håndtert katastrofen på. 

– Statsministeren er blitt kritisert av mange for sin respons i dagene etter tragedien. Hun møtte ikke de overlevende da hun besøkte tårnet torsdag, og ble dårlig mottatt da hun kom dagen etter, skriver Sky News.

May har lovet at de overlevende skal få et støttefond på fem millioner pund og at flere skal støtte familiene, ifølge Sky. 

Bygg og anlegg
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.