Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
USAs president Donald Trump er nå under personlig etterforskning i Russland-sakene. Han kaller beskyldningene «falske» og mener han er offer for «den verste heksejakten i amerikansk politisk historie». Foto: Dylan Martinez/Reuters/NTB scanpix
USAs president Donald Trump er nå under personlig etterforskning i Russland-sakene. Han kaller beskyldningene «falske» og mener han er offer for «den verste heksejakten i amerikansk politisk historie». Foto: Dylan Martinez/Reuters/NTB scanpix les mer

Utenriks

Mener Trump er en fare for USAs sikkerhet

Donald Trump er kun opptatt av seg selv, ikke av å stoppe de russiske angrepene mot vestlige demokratier, sier LSE-forsker Brian Klaas.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Trump tar ikke truslene alvorlig. Ved ni ulike samtaler han hadde med tidligere FBI-sjef James Comey før han sparket ham, spurte Trump om etterforskningen for å få greie på hvordan den kunne ramme ham selv politisk. Han spurte aldri hvilke tiltak som kunne iverksettes for å beskytte det amerikanske demokratiet og amerikanske institusjoner mot cyberangrep. Det er veldig talende, sier Brian Klaas, forsker i statsvitenskap ved London School of Economics and Political Science (LSE).

LSE-forsker Brian Klaas.  Foto: Privat via Twitter

To Russland-problemer

Klaas mener problematikken rundt Russland og Russland-etterforskningene er todelt:

 • Cybertruslene fra Russland mot USA, og i videre forstand mot de liberale vestlige demokratiene. En trussel som er vedvarende.
 • Politiske implikasjoner for president Trump og den amerikanske administrasjonen.

Klaas mener det første punktet er det absolutt viktigste.

– Angrepene fortsetter over hele Vesten, der Russland forsøker å splitte Nato og undergrave vestlige demokratier. Dette er en trussel som må forhindres og nøytraliseres, sier Klaas.

Senest sist uke da Russlands president Vladimir Putin tok imot spørsmål under en flere timer lang tv-sending, avviste han alle beskyldninger om russisk innblanding i det amerikanske valget.

Russland-etterforskningen

 • De amerikanske etterretningsbyråene CIA, FBI og NSA har alle konkludert med at Russland bevisst gikk inn for å påvirke det amerikanske presidentvalget i fjor. 
 • Tidligere FBI-sjef James Comey ledet etterforskningen av Russlands påvirkning før han ble sparket. 
 • Nå er det tidligere FBI-sjef Robert Mueller som leder etterforskningen. 
 • Mueller undersøker om Trump har prøvd å hindre etterforskningen av mulig Russland-kontakt.
 • Donald Trump junior publiserte 11. juli epostutvekslingen i forkant av et møte i juni 2016 hvor han ble invitert for å få en «drittpakke» om motstanderen Hillary Clinton fra russiske kilder. 
 • I flere måneder har president Trump avvist påstander om at Russland var innblandet i valget.

Kilde: New York Times, Washington Post

Vis mer

Brian Klaas mener det er skremmende at den amerikanske presidenten er negativ til at de russiske cyberangrepene mot USA og det amerikanske valget til og med etterforskes og kartlegges, noe som er en forutsetning for å treffe mottiltak. I stedet gikk Trump under valgkampen offentlig ut og oppfordret Russland til å hacke motkandidat Hillary Clinton, og lekke det de måtte finne.

I Frankrike ydmyket president Emmanuel Macron sin russiske kollega Vladimir Putin for åpen scene og refset ham for innblanding i det franske valget.

Trumps selvmål

Når det gjelder de politiske følgene, mener Klaas at Trumps politiske agenda er fullstendig havnet av sporet på grunn av etterforskningene og høringene.

Spesialetterforsker Robert Mueller etterforsker nå president Donald Trump. Foto: Brendan Smialowski/Afp/NTB Scanpix

– Med utnevnelsen av spesialetterforsker Bob Mueller kan heller ikke Det hvite hus lenger kontrollere etterforskningen på noe plan. Dette er forferdelige nyheter for Trump, sier Klaas.

Han mener det nå er helt åpent hva etterforskerne finner, fra økonomiske lovbrudd til hindring av etterforskningen.

– Vi vet nå at Trump selv er under etterforskning for hindring av etterforskningen, noe som er et lovbrudd. Hvis Mueller anbefaler tiltale mot presidenten, vil det sannsynligvis tvinge Kongressen til å forberede riksrettssak mot Trump. På den måten er det Trumps mulige hindring av etterforskningen som er mest politisk farlig for ham, mer enn etterforskningen om samarbeid med russerne, sier Klaas.

Fredag ettermiddag bekreftet da også Trump selv på Twitter at han er under etterforskning for å ha sparket tidligere FBI-direktør James Comey.

Nettopp Trumps mange Twitter-meldinger om Russland-etterforskningen, der Trump inkriminerer seg selv, er et viktig moment i mistanken om ulovlig hindring av etterforskningen.

Like før helgen ble det også kjent at visepresident Mike Pence har hyret inn en egen skarpskodd advokat til å bistå i møter og for å svare på spørsmål fra spesialetterforsker Mueller.

En venn av Trump har hevdet at presidenten vurderer å sparke Mueller, noe pressesekretær Sean Spicer umiddelbart benektet.

Vingeklippet av Kongressen

Kongressen har nå også rykket inn og begrenset Trumps handlingsrom i Russland-politikken. Etter tverrpolitisk enighet vedtok Senatet sist uke en lov som gjør at presidenten ikke kan røre sanksjonene mot Russland på egen hånd, uten støtte hos de folkevalgte.

– Kongressen vingeklipper nå Trump når det gjelder Russland-sanksjonene. Dette er passende, men det er avskyelig at det er nødvendig, sier Klaas.

Han mener det ville være fullstendig uhørt om USA nå skulle belønne Russland med lettelser i sanksjonene, bare måneder etter cyberangrepene mot det amerikanske valget.

Senatet vedtok samtidig sist uke å skjerpe sanksjonene mot Russland, noe som umiddelbart førte til reaksjoner i Europa.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel er irritert over amerikanske trusler om å utvide sanksjonene til også å gjelde en russisk gassrørledning til Tyskland og Europa. En talsperson for Merkel sa fredag at det er merkelig at europeisk økonomi «blir et mål» for amerikanske sanksjoner.

Donald Trump USA Russland Frankrike Hillary Clinton Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.