Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Dekkgiganten Michelin er i full gang med utviklingen av neste generasjon bildekk. Foto: Michelin
Dekkgiganten Michelin er i full gang med utviklingen av neste generasjon bildekk. Foto: Michelin les mer

Motor

Eneste likhet med dagens bildekk: Det er rundt

Oppsiktsvekkende nyhet fra dekkgiganten.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Bilindustrien jobber kontinuerlig med ulike fremtidskonsept. De siste årene har også underleverandørene hoppet på dette toget.

Ett eksempel ble nylig lansert på konferansen Movin’ On i Montreal i Canada. Der viste dekkegiganten Michelin frem et helt nytt dekk under navnet Visionary Concept, skriver trucks.com.

Og visjonært er det uten tvil. For bortsett fra at det er rundt, er det ikke mye som er felles med dagens bildekk.

Det nye dekket er nemlig bortimot «evigvarende», luftløst og uten felg. I tillegg skal man kunne skifte mellom vinter- og sommermønster på samme dekk. Slitebanen på dekket kan skiftes ut ved hjelp av 3D-printing. Nærmest navet er dekket svært fast, mens det blir «luftigere» jo lenger ut man kommer.

– En drøm

Michelin har åpenbart også hatt miljø i tankene under planleggingen. Det nye dekket er nemlig produsert at en plantebasert resirkulerbar plastmasse bestående av treflis, appelsinskall og et biprodukt fra produksjonen av sukkerroer.

De nye dekkene er utviklet for personbiler og små lastebiler, som utgjør 80 prosent av verdensmarkedet for dekk.  

– Du tenker kanskje, «dette er bare en drøm», og du har rett – det er en drøm. Men det er uten tvil en realistisk drøm, uttalte Michelins utviklingssjef Terry Gettys på konferansen ifølge autoblog.com.

Målet, ifølge Gettys, er å perfeksjonere dekket for optimal kjørekomfort, sikkerhet, pålitelighet og effektivitet. Luftfrie dekk betyr null punkteringer, ingen «nedetid» og ingen reparasjonskostnader.

Det skal imidlertid ikke være sannsynlig at de nye dekkene blir satt i produksjon de første fem årene.

Motor
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.