Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Styreleder og storaksjonær i Frontline, John Fredriksen, på sitt kontor i London. Foto: Elin Høyland
Styreleder og storaksjonær i Frontline, John Fredriksen, på sitt kontor i London. Foto: Elin Høyland les mer

Finans

Carnegie snur om Frontline

Meglerhuset Carnegie mener det er på tide å ta sjansen på å kjøpe Frontline-aksjer. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Analytikere flest anbefaler å selge aksjene i det John Fredriksen-dominerte tankrederiet Frontline. Det har også vært fasit for Carnegie og analytiker Ola Rugsveen – inntil denne uken. 

Nå snur meglerhuset, og anbefaler å kjøpe Frontline med et kursmål på 66 kroner aksjen, for første gang siden det tok opp dekning av aksjen siden november 2013. 

Ifølge en oversikt fra Bloomberg har fem analytikere kjøpsanbefaling på aksjen, syv anbefaler å selge og fem har en hold-anbefaling – med et gjennomsnittlig kursmål på 54 kroner. Aksjen handles fredag til omtrent 45 kroner. 

Du kan følge Frontline-aksjen på DN Investor her.

Venter oppgang i 2018

Hovedargumentet er at Frontline er godt rustet til å tåle ytterligere motgang i et tøft marked, men vil nyte godt når det først tar seg opp. Rugsveen anbefaler altså å kjøpe en aksje i et selskap som opererer i et marked han ser få lyspunkter i fremover.

– Jeg ser at det ikke virker intuitivt, men for å få med seg hele oppgangen må man tørre å satse nå, sier Rugsveen.

Han viser til at markedet «med rette» har lave forventninger til markedet for frakt av råolje nå, men viser til at Carnegies egen markedsmodell indikerer en klar bedring fra og med andre halvår 2018. Det er denne oppgangen Rugsveen mener Frontline er godt rustet til å møte. 

Fredag rapporterte skipsmeglerne i P.F. Bassøe om stabile rater i markedet, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.

Rugsveen peker også på andre grunner til å kjøpe Frontline nå:

 • Skipspriser er nær de laveste nivåene på 30 år, som gir en «svært begrenset nedside».
 • Økende nybyggaktivitet vil trolig lede til en stigning i skipsprisene fra verft.
 • Et rally i tørrlasttonnasje støtter skipsverdier i tanksektoren.
 • Frontline har likviditet til å tåle en «kraftig» nedtur.
 • Det er ofte lønnsomt å kjøpe shippingaksjer når de har lite, ingen eller negativ inntjening.

Positive tegn i oppkjøpskonflikt

I tillegg til markedsutviklingen ser Rugsveen også tegn til at Frontline og Fredriksen ønsker å posisjonere seg for denne oppgangen. Det er særlig oppkjøpsjakten på tankrivalen DHT et tegn på, ifølge analytikeren. 

– Det tyder på at selskapet er ivrig etter å få vokst flåten nå for å posisjonere seg for oppgangen som etter hvert kommer, sier han. 

I januar forsøkte Fredriksen og Frontline å kjøpe DHT, som så langt har motsatt seg alle forsøk på å bli kjøpt opp. Frontline har tatt selskapet til retten både i USA og Marshalløyene for å stoppe en avtale med det Singapore-baserte rederiet BW Group som vil kunne blokkere ytterligere oppkjøpsforsøk, og kalte det en giftpille. Frontline ble avvist i retten begge gangene. Mandag kom det frem at selskapets søksmål mot DHT er avvist på Marshalløyene, som formelt er spikeren i kisten for Fredriksen DHT-jakt.

I mellomtiden har ledelsen i DHT og Frontline utvekslet fornærmelser og kranglet seg i mellom om hvem som har rett. 

«Frontlines DHT-jakt, på tross giftpillesituasjonen, tyder på at ledelsen deler vårt positive syn», heter det i en Carnegie-presentasjon av rapporten. 

Les en oppsummering av saken her. Saken fortsetter under:

Fredriksens DHT-jakt

 • I slutten av januar varslet Frontline at det ville kjøpe konkurrenten DHT, og skape verdens suverent største tankrederi.
 • I de kommende månedene fikk Frontline to bud på selskapet avslått. Fredriksen uttalte da til TradeWinds at han var fornøyd med å ha tapt.
 • I slutten av mars ble det kjent at DHT inngikk en avtale der selskapet kjøper det Singapore-baserte rederiet BW Groups stortankflåte i en transaksjon der BW Group kommer inn som største aksjonær med 33,5 prosent, og dermed kan blokkere Frontlines oppkjøpsforsøk. 
 • I midten av april ble det kjent at Frontline gikk rettens vei i USA for å stoppe transaksjonen, men at dette ble avvist av høyesterett i New York. I rettspapirene ble det også kjent at DHT-styret hadde avvist et tredje bud.
 • Frontline ga 25. april formelt et identisk fjerde bud på DHT, som ble avvist.
 • Rettstvisten mellom de to selskapene fortsatte på Marshalløyene der DHT er juridisk hjemmehørende. Også denne saken ble nylig avvist
 • I begynnelsen av mai anklaget DHT Fredriksen og Frontline for å drive skittent spill – en kritikk Frontline-sjefen avviste blankt. Frontline svarte med krass kritikk av selskapets ledelse. De har på dette tidspunkt utvekslet fornærmelser i offentligheten over flere uker og måneder. 
 • På sin 73-årsdag sa Fredriksen til TradeWinds at han ikke bryr seg om DHT-kampen og at han kan «drive tankvirksomhet i søvne».
 • I en SEC-filing i juni meldte Frontline at det ikke lenger ønsker sammenslåing med DHT. 
Vis mer

Nytt oppkjøpsmål

DHT-jakten er over, men Frontlines ønske om å øke flåtestørrelsen fortsetter. 31 mai kom de første rapportene om at Frontline er i oppkjøpssamtaler med tankrederiet Gener8. En sammenslåing vil skape verdens største tankrederi med 43 supertankere, såkalte VLCC-fartøy. 

Over helgen kom nye rapporter om at Gener8 har hyret inn investeringsbanken UBS som rådgiver i forbindelse med et mulig salg av selskapet.

Rugsveen mener de to selskapenes flåter passer bra sammen, og vil bidra til videre vekst for Frontline. 

– Om de nå får rasket med seg Gener8s moderne VLCC-flåte, på et tidspunkt vi tror er omtrent bunnen av syklusen, er vi overbevist om at dette over tid vil skape verdi for Frontlines aksjonærer, sier han. 

Frontline Carnegie Fredriksen USA Bloomberg Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.