Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
John Fredriksen selger seg ned i nettleserutvikleren Opera Software, men er fortsatt ellevte største aksjonær i selskapet og sitter på aksjer verdt 120 millioner kroner.  Foto: Elin Høyland
John Fredriksen selger seg ned i nettleserutvikleren Opera Software, men er fortsatt ellevte største aksjonær i selskapet og sitter på aksjer verdt 120 millioner kroner.  Foto: Elin Høyland les mer

Finans

John Fredriksen selger seg ned i Opera

John Fredriksen og familien selger seg ned i den norske nettleserutvikleren Opera. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Shippingmilliardær og investor John Fredriksen (73) og hans familie har siden årtusenskiftet investert noen av pengene fra rigger og shipping i blant annet eiendom og laks.

Fredriksen har også investert i den norske nettleserutvikleren Opera Software. 

Gjennom investeringsselskapet Geveran Trading har Fredriksen gjennom høsten 2016 og våren 2017 jevnt og trutt kjøpt seg opp i Opera, og nær doblet sin aksjebeholdning i selskapet fra 1,51 prosent i juni i fjor til 2,96 prosent forrige uke.

Ferske aksjonærutskrifter fra Oslo Børs viser at Fredriksens selskap Geveran nå har solgt 435.000 Opera-aksjer, tilsvarende om lag 13 millioner kroner om man legger til grunn forrige ukes snittkurs. 

Opera-aksjen falt kraftig rett før jul, og har også falt de seneste par ukene.  

Etter salget er Fredriksen ellevte største aksjonær i Opera og sitter fortsatt på rundt fire millioner aksjer, tilsvarende drøye 120 millioner kroner.

Nesten én milliard i Entra

Fredriksen fortsetter også nedsalget i eiendomsselskapet Entra, og har ifølge aksjonærutskrifter nå solgt unna aksjer for nesten én milliard kroner. Forrige ukes nedsalg av i overkant to millioner aksjer, tilsvarende 226 millioner kroner, er hittil siste ledd i et nedsalg som har vart siden september i fjor. 

 Geveran har solgt unna om lag 9,5 millioner aksjer siden den gang, noe som gir Fredriksen samlede inntekter på 912 millioner kroner dersom man legger til utbyttebetalinger på 56 millioner kroner i perioden.

John Fredriksen og Geveran tegnet seg for en eierandel på ti prosent, tilsvarende 18,35 millioner aksjer, da Entra ble børsnotert høsten 2014. Senere har Fredriksen både kjøpt og solgt aksjer i selskapet frem til han i september 2016 ble sittende med 15,9 millioner aksjer. 

Fredriksen sitter nå på 6,4 millioner aksjer, tilsvarende 3,48 prosent av aksjene i Entra. 

Plassert 20 mrd. i fond

Shippingmilliardærens siste tids nedsalg kommer bare få uker etter at DN skrev at Fredriksen og døtrene Kathrine og Cecilie Fredriksen har plassert 20 milliarder kroner i ulike fondsstrukturer i USA for å redusere risikoen i sine investeringer.

– Med formål om å diversifisere oss ytterligere har vi investert betydelige summer i ulike fondsstrukturer, det være seg private equity-, hedge,- tech,- eller long-fond. I det arbeidet har vi møtt med de flinkeste menneskene du finner på Wall Street og i resten av USA. Det har vært ekstremt inspirerende. Mest imponert er jeg over dem som klarer å outperforme markedet med kvantemodeller – noe vi allerede har overført til vårt 100-prosenteide oljetradingselskap, Arcadia, skrev Cecilie Fredriksen til DN i slutten av mai. 

De to søstrene Kathrine og Cecilie har de siste årene fått en stadig mer fremtredende rolle i farens forretningsvirksomhet, og har begge vært med i arbeidet med refinansieringsprosessene i flere av Fredriksens kriserammede shipping og riggselskap.

Opera Geveran Trading Entra Opera Software John Fredriksen Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.