Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Oslo er ikke lenger så dyr som tidligere for utenlandske forretningsreisende. Foto: Øyvind Elvsborg
Oslo er ikke lenger så dyr som tidligere for utenlandske forretningsreisende. Foto: Øyvind Elvsborg les mer

Utenriks

Oslo har rast på denne rangeringen

Oslo og Stavanger lå i mange år på toppen av oversikten over verdens dyreste byer for forretningsreisende og utlendinger som jobber internasjonalt. Oljekrisen og kronesvekkelsen har endret alt.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Oslo knivet sammen med Genève, Singapore, Hong Kong, Zürich og New York City om å være verdens dyreste byer for utlendinger. Kostnadsnivået er høyt.

I den årlige Global Talent Trends Study fra Mercer har Oslo nesten forsvunnet fra verdens 50 dyreste byer. Stavanger er ikke å finne på oversikten. 

Oljekrise og valutasvekkelse hjelper

De internasjonale finansbyene Hong Kong, Tokyo, Zürich og Singapore er rangert som verdens dyreste byer. De må imidlertid se seg slått av Angolas hovedstad Luanda, hvor kostnadsnivået drives høyere på grunn av import av matvarer og sikkerhetstiltak for utlendinger.

– Globalisering er godt dokumentert med selskaper som har aktiviteter rundt i hele verden. Internasjonale oppdrag forbedrer opplevelsen for fremtidige ledere, sier direktør Ilya Bonic hos Mercer.

Oslo havner på en delt 46. plass i den siste rapporten sammen med Melbourne i Australia og den kinesiske byen Chengdu.

For seks år siden lå Oslo på en 15. plass i Mercer-undersøkelsen. En annen rapport fra UBS samme år plasserte Oslo som den dyreste byen i verden – foran Zürich og Tokyo.

Over 400 byer inngår i Mercer-undersøkelsen og sammenligner kostnader for alt fra mat, klær, transport, bolig, sikkerhet, utdannelse, ferier og underholdning.

Hovedårsaken til at Oslo kommer bedre ut er at den norske kronen har svekket seg kraftig mot amerikanske dollar siden 2014.

– Til tross for prisvekst i de fleste europeiske byene, har europeiske valutaer svekket seg mot amerikanske dollar. Dette har sendt de fleste europeiske byene ned på rangeringen, sier Nathalie Constantin-Métral, som har ansvaret for undersøkelsen.

Brexit-gevinst

Kun tre europeiske byer er på listen over de ti dyreste – Zürich, Genève og Bern. Moskva og St. Petersburg var ikke å finne blant de dyreste byene i fjor. Moskva har rykket opp fra en 70. plass til en 14. plass i år.

Undersøkelsen benytter New York City som utgangspunkt. Den amerikanske finanshovedstaden ligger på en 9. plass over de dyreste byene – bak Shanghai.

Et svakt britisk pund gjør London og andre britiske byer billigere – målt i dollar, enn for ett år siden etter at britene stemte for å forlate EU.

London lå på en 17. plass for ett år siden. Nå ligger den på en 30. plass. Aberdeen har forsvunnet fra oversikten over de 100. dyreste byene.

– Historisk sett har mobilitet, talenthåndtering og belønning blitt sett på uavhengig av hverandre. Nå bruker organisasjoner en mer holistisk tilnærming for å forbedre mobilitetsstrategiene, sier Ilya Bonic hos Mercer.

Hong Kong Singapore Oslo Genève Stavanger Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.