Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Smilene er på plass hos Une Aina Bastholm (MDG, f.v.), Trine Skei Grande (V) og Kari Elisabeth Kaski (SV) før valgkampen. Snart strammer kampen seg til. Foto: Mikaela Berg
Smilene er på plass hos Une Aina Bastholm (MDG, f.v.), Trine Skei Grande (V) og Kari Elisabeth Kaski (SV) før valgkampen. Snart strammer kampen seg til. Foto: Mikaela Berg les mer

Sosialistisk Venstreparti

MDG nekter å fri til Frp i kampen mot sperregrensen

Støttepartienes kamp om innflytelse kan bli tøffere enn på lenge. Det stanser dem ikke fra å stille krav foran en ny stortingsperiode.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Morgenen etter siste stortingsdag holdt DN frokostseminaret «Allsang på sperregrensen», der Une Aina Bastholm (MDG), Trine Skei Grande (V) og Kari Elisabeth Kaski (SV) – representanter fra tre av partiene som ligger nærmest sperregrensen – møtte DNs politiske redaktør Kjetil Alstadheim til samtale.

Kampen om å havne over sperregrensen på fire prosent kan bli avgjørende for hva slags regjeringsalternativer som foreligger etter valget om drøyt 80 dager.

Tar Frp-avstand

Med en oppslutning på 3,9 prosent er MDG det partiet som ligger nærmest denne grensen på DNs partibarometer for juni.

Under torsdagens arrangement i Oslo var partiets nasjonale talsperson den som tok mest til orde for at sperregrensen ligger for høyt. Stortingsrepresentant Rasmus Hansson har flere ganger minnet på at han er den «mest representative representanten på Stortinget» (se video i bunn av artikkelen).

Fakta om sperregrensen

  • Sperregrensen på 4 prosent gjelder ved stortingsvalg.
  • Den skal hindre små partier i å få stor innflytelse.
  • Et parti som kommer under sperregrensen, kan få et eller flere av 150 distriktsmandater, men deltar ikke i kampen om 19 utjevningsmandater.
  • Ved stortingsvalget i 2001 fikk Venstre 3,9 prosent og to representanter. Samme år ble Kystpartiet representert med Steinar Bastesen med bare 1,7 prosent på landsbasis, men 10,9 prosent i Nordland.

Kilde: NTB

Vis mer

– Sperregrensen fungerer ikke helt optimalt representativt. Det er tydelig når Rasmus Hansson alene representerer 80.000 velgere, sa Une Aina Bastholm fra MDG.

Under debatten ble MDG utfordret på deres regjeringsstrategi og deres selverklærte stilling som blokkuavhengige. Bastholm er nemlig klar på at et samarbeid med Fremskrittspartiet er utelukket, hverken i regjering eller i en samarbeidsavtale lignende den KrF og Venstre har hatt. Bastholm sier at det er utenkelig for De Grønne å støtte en regjering som blant annet ønsker å åpne nye oljefelt.

– Frp er ikke en «blokk» alene. Selv om vi tenker litt annerledes rundt de typiske konfliktlinjene enn mange andre partier, står vi for langt fra Frp på for mange spørsmål. Det dreier seg om innvandring, klima og multikulturalisme, som igjen handler om verdier, sier Bastholm, som samtidig medgir at oljekravet også kan bli en utfordring for et samarbeid med Høyre og Arbeiderpartiet.

SVs Kari Elisabeth Kaski mener det er viktig å være åpen for alle som ønsker å samarbeide, men understreker at det også må settes makt bak egne krav. Hun vil ha seg frabedt påstanden om at SV ser seg fornøyd med en opposisjonsrolle der de kan «plage Jonas Gahr Støre».

– Ingen skal skrive en historie om oss som sier at vi ikke vil ha innflytelse. Samtidig må vi være tydelige i prioriteringene. Vi satt for eksempel åtte år i regjering med et ønske om å øke barnetrygden, noe vi ikke fikk Arbeiderpartiet med på. Det kan ikke skje igjen, sier Kaski.

Grande: – De vanskelige sakene syntes godt

Denne stortingsperioden er Venstres partileder Trine Skei Grande blant dem som har fått merke aller mest hvordan det har vært å samarbeide med partier med ulike interesser enn sitt eget. Hun understreker at ultimatum fungerer dårlig i politikken og at samarbeidet med regjeringspartiene har tatt noe av glansen fra partiets egne seirer. Nå vil Venstre spille på flere strenger for å sikre nok stemmer til å holde sperregrensen på avstand.

– Den type samarbeid vi har hatt med regjeringen har gjort at de vanskelige sakene har syntes veldig godt, blant annet i miljøspørsmålene. Vi må bruke valgkampen til å «brette oss ut», for eksempel å gjenreise Venstre som et skoleparti, sier Grande om partiet som får 3,6 prosent på den siste målingen.

På spørsmål om hvem sin skyld det var at Venstre har havnet i denne situasjonen, svarer partilederen.

– Vi håper vi har alt ansvar selv. Dermed kan vi også rette det opp selv.(Vilkår)

Valg Venstre Miljøpartiet De Grønne Fremskrittspartiet Sosialistisk Venstreparti
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.