Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Brasils president, Michel Temer, som nylig besøkte Norge, er formelt anklaget for korrupsjon av landets riksadvokat. Foto: Andre Penner/AP/NTB Scanpix
Brasils president, Michel Temer, som nylig besøkte Norge, er formelt anklaget for korrupsjon av landets riksadvokat. Foto: Andre Penner/AP/NTB Scanpix les mer

Riksadvokaten i Brasil anklager president for korrupsjon

Kongressen i Brasil vurderer rettssak mot president Michel Temer etter at riksadvokaten i Brasil formelt har anklaget ham for korrupsjon. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Helt konkret har riksadvokaten i sitt skriv til høyesterett i Brasil anklaget Temer for i januar i år å ha mottatt omkring 1,2 millioner kroner fra forretningsmannen Joesely Batista. Batista er sjef for kjøttpakkingsgiganten JBS, som er innblandet i en omfattende korrupsjonsskandale.

Dette er første gang en sittende president i landet er formelt anklaget for korrupsjon. Temer har hele tiden avvist å ha gjort noe galt og sier han ikke kommer til å trekke seg fra presidentembetet

Suspensjon

Nyheten kommer en drøy uke etter at det føderale politiet i Brasil uttalte at de har bevis for at Temer har mottatt bestikkelser for å hjelpe bedrifter. Det skal være flere tilfeller av bestikkelser under etterforskning.

Riksadvokat Rodrigo Janots formelle anklage mandag vil nå tas videre til i underhuset i kongressen, som skal vurdere om påstandene holder vann. Hvis to tredjedeler eller mer mener det er hold i korrupsjonsanklagene, vil Temer bli suspendert for opptil 180 dager i påvente av rettssak. Det for øvrig bare landets øverste domstol, høyesterett, som kan etterforske presidenten.

Formann i underhuset Rodrigo Maia, vil overta presidentens oppgaver om Temer suspenderes. Maia er en av Temers støttespillere og blir selv etterforsket for korrupsjonsanklager.

Batista

Riksadvokat Janot åpnet for etterforskning av Temer i forrige måned, som følge av et vitnemål fra forretningsmannen Batista, som har inngått en avtale med påtalemyndigheten. I tillegg til påstandene om bestikkelser, er Temer mistenkt for forsøk på å forhindre etterforskning og for organisert kriminalitet.

Batista har også koblet Temer til en bestikkelse som skulle stoppe munnen på den tidligere lederen for Brasils nasjonalforsamling, Eduardo Cunha. Han sitter for tiden i fengsel, dømt for nettopp korrupsjon.(Vilkår)