Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Etter flere dager med kanselleringer, sendte Norwegian brev direkte til pilotene mandag ettermiddag. Flere meldte seg til å jobbe ekstra. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Etter flere dager med kanselleringer, sendte Norwegian brev direkte til pilotene mandag ettermiddag. Flere meldte seg til å jobbe ekstra. Foto: Skjalg Bøhmer Vold les mer

Luftfart

Norwegian-piloter selger feriedager etter å ha lest dette brevet

Norwegian sendte mandag et nytt tilbud til pilotene, men uten å gå via fagforeningen. Flere piloter har meldt ønske om å jobbe på fridager.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Et tusentall Norwegian-passasjerer er blitt strandet på grunn av kansellerte fly de siste dagene. Mangel på piloter har rammet virksomheten i den mest hektiske tiden på året, når nordmenn og skandinavere gjør seg klar til ferie.

DN skrev denne uken at Norwegian har forsøkt å få fagforeningen Norwegian Pilot Union (NPU) til å godta en midlertidig kriseløsning for å få alle flyene på vingene. NPU skal ha fått tilbudet fredag, men avviste det.

Mandag kveld kontaktet Norwegian pilotene direkte.

Fikk straks ja

DN har fått tilgang til brevet som gikk ut til over 600 piloter ved basene i Norge mandag ettermiddag, samt piloter ved baser i resten av Europa. Brevet skal etter det DN forstår være likelydende med tilbudet som ble gitt via pilotforeningen sist fredag og avslått.

Dette er brevet fra Norwegian til pilotene mandag.   

I brevet blir pilotene lovet dobbel overtid, noe som tilsvarer fire ganger vanlig dagslønn, for å jobbe på en fridag.

En kaptein kan da tjene mellom 18.000 og 24.000 kroner på én dag. En førsteoffiser kan tjene rundt 12.000 kroner på en dag.

Flere piloter skal ha takket ja straks tilbudet ble sendt ut.

Ledelsen i Norwegian er ordknapp om innholdet i brevet, men administrerende direktør Bjørn Erik Barman-Jenssen i datterselskapet Norwegian Air Resources, skriver i en epost:

«Det stemmer at vi gikk direkte ut til alle piloter i går ettermiddag og fikk umiddelbart god respons. Det viser at vi har et pilotkorps som er villig til å hjelpe med å få våre passasjerer fram, og det er vi svært glade for.»

På spørsmål om hvor mange piloter som har meldt seg, kan ikke selskapet svare. Selskapet har sagt flere ganger det siste døgnet at folk må regne med flere forsinkelser og kanselleringer i tiden som kommer.

Presset situasjon

I brevet skriver Norwegian at utfordringene med bemanning i sommer har vært større enn ventet, blant annet fordi leveransen av den nye flymodellen Boeing 737 Max, som skulle vært levert i mai, er forsinket. Det har ført til at piloter i morselskapet med norsk driftstillatelse er leid ut til et irsk datterselskap for å få avgårde passasjerer på nye flyruter til USA.

I brevet går det frem at tilbudet om ekstra betaling gjelder fra fredag 23. juni (fredag sist uke) til utgangen av august. Selskapet legger til at flyvninger og ekstravakter skal skje etter reglene om flytid (Flight Time Limitation).(Vilkår)

Norwegian Pilot Union Norwegian NPU Boeing Bjørn Erik Berman-Jenssen Luftfart
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.