Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Pressetalsmann i Det hvite hus Sean Spicer hevder USA har bevis for at Syria trolig planlegger gassangrep.  Foto: Alex Brandon
Pressetalsmann i Det hvite hus Sean Spicer hevder USA har bevis for at Syria trolig planlegger gassangrep.  Foto: Alex Brandon les mer

Utenriks

Russland: Uakseptabel amerikansk trussel mot Assad

Russland og Syria avviser en påstand fra Det hvite hus' talsmann Sean Spicer om at Damaskus-regimet muligens forbereder et nytt kjemisk angrep. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Spicer hevdet mandag at USA har avdekket «potensielle» bevis på det som kan tyde på forberedelser til et kjemisk angrep i regi av syriske myndigheter, og at det sannsynligvis kan føre til massedrap på sivile, inkludert barn.

Spicer advarte videre om at Syrias president Bashar al-Assad og hans hær «vil betale en høy pris om de gjennomfører et massedrapsangrep med kjemiske våpen».

Den skriftlige uttalelsen fra Spicer inneholdt ingen beviser for den sterke påstanden.

– Vi anser slike trusler mot den syriske regjeringen som uakseptable, sier Kreml-talsmann Dmitri Peskov tirsdag.

Russland har siden høsten 2015 deltatt aktivt i krigen i Syria og støttet styrkene til president Bashar al-Assad.

Frants Klintsevitsj, som sitter i forsvarskomiteen i det russiske føderasjonsrådet, anklager tirsdag USA for å «forberede et nytt angrep på posisjonene til syriske styrker», ifølge det statlige nyhetsbyrået RIA Novosti.

Khan Sheikhoun

Syrias forsoningsminister Ali Haidar avviser at Assad-regjeringen forbereder et angrep med kjemiske våpen. Han sier at Syria ikke tidligere har brukt den type våpen, og at de heller ikke kommer til å gjøre det.

Spicer hevder det er observert handlinger av samme art som ble sett i forkant av angrepet 4. april, et angrep Trump-administrasjonen klandret Syrias president Bashar al-Assad for.

Minst 92 personer, inkludert 30 barn, døde ifølge Human Rights Watch (HRW) av eksponering for saringass i angrepet mot den opprørskontrollerte småbyen Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen. USA svarte med rakettangrep mot en syrisk flybase.

Syria avviser å ha brukt gass i angrepet.

– Overrasket

Det hvite hus har ikke kommet med ytterligere detaljer om hvorfor Spicer gikk ut med advarselen. Talskvinne Sarah Sanders sa mandag kveld at hun ikke hadde noe mer informasjon.

Flere ansatte i det amerikanske utenriksdepartementet, som vanligvis er med på å koordinere uttalelser av typen Spicer kom med, sier de ble overrasket over advarselen, ifølge nyhetsbyrået AP. Kildene uttalte seg anonymt, ettersom de ikke er autorisert til å offentlig diskutere nasjonal sikkerhetsplanlegging.(Vilkår)

Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.