Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Illustrasjonsfoto. Foto: Thomas Haugersveen
Illustrasjonsfoto. Foto: Thomas Haugersveen les mer

Privatøkonomi

Slik er den nye pensjonssparingen

Finansdepartementet har sendt ut forslag til regler for ny skattefavorisert sparing til pensjon. Finans Norge er meget fornøyd.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Stortinget vedtok rett før sommerferien å innføre en helt ny ordning som skal fremme individuell sparing til pensjon. Tirsdag ble forslag til detaljert regelverk sendt ut på høring. 

– Regjeringen ønsker å stimulere til økt pensjonssparing gjennom en ny og gunstigere ordning for skattefavorisert individuell sparing til pensjon. I forslaget er det lagt opp til at avtaler kan tilbys av et bredt mangfold av tilbydere, noe som sikrer konkurranse i markedet, sier finansminister Siv Jensen i en pressemelding.

Tom Staavi i Finans Norge. --- Foto: CF-Wesenberg

– Jeg tror den nye ordningen for individuell sparing til pensjon gjør at alle får en mulighet til å spare mer, sier informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge.

Han mener for mange nordmenn sparer for lite til å få en god pensjon og legger for mye penger i bolig:

– Mange nordmenn sparer i dag kun to prosent av inntekten, og det er for lite. Det er veldig mange som bør spare mer og her får de en god måte å gjøre det på. Jeg håper flere prioriterer å putte mer penger i denne typen ordninger, enn å spare mer i bolig, sier Staavi.

Ny pensjonssparing – IPS

  • 40.000 kroner kan spares årlig med fradrag i alminnelig inntekt.
  • Sparingen kan gjøres i renter eller aksjer.
  • Uttak beskattes som alminnelig inntekt, som i 2017 beskattes med 24 prosent.
  • Det er ikke formuesskatt på pensjonssparingen.
  • Må være 18 år for å spare, kan spare inntil fylt 75 år.
  • Pensjon kan tidligst tas ut fra fylte 62 år og minst til fylte 77 år.
  • Pensjonen må utbetales i et fast antall år, minimum 10 år.
Vis mer

Dette er hovedpunktene

Den nye ordningen skal være en ren spareordning, med en årlig maksimal ramme på 40.000 kroner. Pengene kan bare brukes til pensjon og kan først bli utbetalt fra fylte 62 år. Den enkelte får store muligheter til selv å velge hvem som skal forvalte pengene og hvordan de skal forvaltes.

Pengene skal kunne flyttes til andre forvaltere, men man kan ikke slå sammen den nye sparingen med annen pensjonssparing. Det skyldes at skattereglene for de ulike ordningene er ulike.

Staavi i Finans Norge legger vekt på at skattleggingen er symmetrisk, som innebærer at fradraget for sparingen er på 24 prosent og skattlegging av utbetaling også er på 24 % etter dagens regler.

– Tidligere var pensjonsordningen usymmetrisk, men nå er den endelig symmetrisk. Det vil si at tidligere skattet man netto alminnelig inntekt innskutt, mens skatten på pensjonsuttaket var brutto. Nå skattes ordningen som netto på både inn- og uttak. Dette mener jeg er mer bærekraftig, sier Staavi.

– Jeg kan ikke se hvordan denne ordningen kan være negativ. Jeg håper sterkt at neste regjering ikke tukler med denne nye ordningen, legger Staavi til.

Hard kamp om midlene

Finansdepartementet foreslår at alle som tilbyr profesjonell forvaltning av sparemidler i dag også skal kunne tilby den nye spareordningen.

– Stort sett alle som forvalter penger for forbrukere profesjonelt vil kunne tilby skattefavorisert individuell sparing. Det kommer til å bli en hard slåsskamp om å kunne tilby denne ordningen, forteller Staavi. 

Han minner alle om at det er viktig å sjekke hvilke spareordninger som er mest fornuftige for den enkelte:

- Det er fremdeles viktig at man som privatperson sjekker hvilke spareordninger som er mest fornuftige. For personer i 20-årene med fast inntekt kan det for eksempel være mer hensiktsmessig å spare i boligsparing for ungdom, såkalt BSU. Men her har alle fått en mulighet til å spare mer, sier Staavi.(Vilkår)

Privatøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.