Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

De store radiostasjonene har mistet mange lyttere etter overgangen til dab. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix
De store radiostasjonene har mistet mange lyttere etter overgangen til dab. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix les mer

Teknologi

Lyttertap for de store kanalene ved overgang til dab

Tusenvis av lyttere forlater de store radiostasjonene når de går fra FM til dab. Det er som ventet, sier forskningsleder. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Radiotall fra Kantar TNS viser at den såkalte FM-slukkingen har kostet de store kanalene mange lyttere. NRK P1 hadde 108.000 daglige lyttere i uken mellom 12. og 18. juni. I samme uke i fjor var tallet 123.000, skriver VG. I mellomtiden har de nasjonale kanalene blitt flyttet fra FM til dab i flere fylker, men ikke i den folkerike hovedstadsregionen.

– Overgangen fra FM-radioer til digital lytting, krever mye av brukeren. Vi ser en nedgang i regionene der FM-nettet slukkes – like etter slukkingen. Men vi ser også at lytterne kommer tilbake etter hvert, sier fungerende radiosjef Ole Jan Larsen i NRK. 

Han påpeker også at det er flere kanaler å velge i på dab og at det derfor er naturlig at de største kanalene går noe ned.

- Som forventet

Larsen får følge av Knut-Arne Futsæter, som er forskningsleder for medier i Kantar TNS. Han synes ikke det er grunn til å fortvile over nedgangen i lyttertall, dekning og lyttetid for de største radiokanalene.

– Dette er som forventet, også mye på grunn av de mange nisjekanalene som spiser en større del av kaken.

FM-slukkingen omfatter foreløpig bare de nasjonale FM-kanalene. Snaut 200 lokalradiostasjoner får fortsette å sende i det gamle nettet ut 2021.(Vilkår)

DAB TNS NRK Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.