Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Flere melder at det vil være mange færre ansatte i de store bankene i finansdistriktet i London om noen år. Her er Millennium-broen i januar 2016.  Foto: TOBY MELVILLE/Reuters/NTB Scanpix
Flere melder at det vil være mange færre ansatte i de store bankene i finansdistriktet i London om noen år. Her er Millennium-broen i januar 2016.  Foto: TOBY MELVILLE/Reuters/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Bankene planlegger brexit-flukt fra London

10.000 bankjobber og 20.000 andre roller i finansbransjen kan forsvinne fra London som en følge av Storbritannias skille med EU, ifølge den belgiske tankesmien Bruegel. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Dette melder Bloomberg. Morgan Stanley, Citigroup, Deutsche Bank og JPMorgan er bare noen av storbankene som har sagt at de vurderer å flytte ansatte ut av London for å fortsatt kunne jobbe for EU-klienter når Storbritannia forlater unionen. 

De fem største amerikanske investeringsbankene har omtrent 90 prosent av sine EU-baserte ansatte i London, ifølge Bloomberg.

Til sammen kan 10.000 bankjobber forsvinne og ytterligere 20.000 i finanssektoren, tror den belgiske tankesmien Bruegel. Tallene til Bloomberg sier at JPMorgan vurderer å flytte en fjerdedel av sine London-ansatte. For Deutsche Bank er tallet nesten halvparten, med 4000 av 9000 mulige. 

Stor variasjon

Det er store forskjeller på ulike prognoser om hvor mange jobber som vil forsvinne. Xavier Rolet, administrerende direktør i London Stock Exchange Group, har spådd at 232.000 jobber kan forsvinne. Konsulentfirmaet Olyver Wyman har derimot meldt bare 4000, skriver Bloomberg. 

Nyhetsbyrået kalte Rolets spådom for «apokalyptisk». 

Konsulentfirmaet EY sier at 59 av 222 finansielle tjenester de følger har begynt å flytte ansatte ut av Storbritannia allerede. Storbritannia har planlagt å være ute av EU innen mars 2019.

Forsvinner til Tyskland

Storbritannias statsminister Theresa May kan tape stort på at bankene forlater London, mens det kan vise seg å gagne den tyske forbundskansleren Angela Merkel. 

Bloomberg skriver at Frankfurt så langt skal være favorittalternativet til de forskjellige bankene. Standard Chartered, Nomura Holdings, Sumitomo Mitsui Financial Group og Daiwa Securities Group har alle valgt byen. 

Goldman Sachs og Morgan Stanley skal vurdere det samme. 

Barclays skal vurdere Dublin, mens JPMorgan planlegger å bygge i Frankfurt, Dublin og Luxembourg. 

Nye forhandlinger

En ny runde forhandlinger med EU begynner 17. juli. Michel Barnier, EUs sjefforhandler, har sagt at denne runden må gå fortere enn tidligere. Barnier har også uttalt at en fri handelsavtale er «umulig» for Storbritannia å få til, og at landet har «mer å tape» enn EU, ifølge The Independent.

Også i Storbritannia er det splid om brexit-forhandlingene. Senest lørdag gikk tidligere statsminister Tony Blair ut og sa at brexit må stanses for å hindre økonomisk skade for landet.

Da De konservative mistet sin majoritet i nasjonalforsamlingen etter nyvalget tidligere i år, håpet flere at det kunne bety en mykere brexit-avtale som i størst mulig grad beholder samarbeidet med EU. May har imidlertid flere ganger vært klar på at landet skal ha en såkalt «hard brexit».

– Brexit betyr brexit, har May flere ganger uttalt.(Vilkår)

Morgan Stanley JPMorgan Citigroup Deutsche Bank Bloomberg Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.