Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Det kan være fristende å shoppe billige merkevarer på utenlandsferien. Men falske merkevarer kan bli rådyrt å ta med hjem. Foto: Chaiwat Subprasom/Reuters
Det kan være fristende å shoppe billige merkevarer på utenlandsferien. Men falske merkevarer kan bli rådyrt å ta med hjem. Foto: Chaiwat Subprasom/Reuters les mer

Handel

Kjøpte falsk designerveske - fikk 94.000 kroner i bot

En svensk kvinne gikk på en real shoppingsmell på vei hjem fra ferie. Det samme kunne skjedd med en norsk turist.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Fristet av billige piratkopier på utenlandsferien? Hold deg langt unna!

Det kan nemlig bli veldig dyrt, sier Jolanda Girzl i Konsument Europa til TT.

- En svensk kvinne fikk 10.000 euro i bot for kjøp av en håndveske, sier hun. Hun opplyser verken hvordan eller hvor kvinnen ble tatt for piratkopikjøpet, men sannsynligvis skjedde det da hun mellomlandet på en flyplass i Europa på vei tilbake til Sverige.

Konsument Europa opplyser at det i Italia er strenge lover som skal beskytte merkevarer «made in Italy». 

En uforsiktig forbruker kan få bøter på opptil 10.000 euro (94.000 norske kroner) for kjøp av «varer med mistenkelig opphav». Det var nettopp dette som skjedde med den svenske kvinnen.

Varene kan blant annet være piratkopier av italienske merker som Gucci, Prada og Armani - piratkopierer som florerer i asiatiske ferieland.

Girzl opplyser også at elever i en svensk skoleklasse ble bøtelagt med 3.000 euro for å ha kjøpt falske designersolbriller.

Ulovlig i flere land

Konsument Europa advarer europeiske turister mot å kjøpe billige piratkopier av luksusartikler og merkevarer på ferien. Lovene varierer fra land til land, og det som er tillatt i ett land, kan gi høye bøter i et annet land.

I Norge er det lov å kjøpe piratkopier av kjente merkevarer til privat bruk. Men hvis du mellomlander på en europeisk flyplass på vei hjem fra ferien, med falske solbriller eller en fake designerveske i bagasjen, kan du ligge tynt an.

I Nederland kan du få bot om du har kjøpt flere enn tre piratkopierte varer, og det spiller ingen rolle om det er til eget bruk eller skal videreselges.

Jolanda Girzl bekrefter at flere turister har blitt bøtelagt ved mellomlanding på en nederlandsk flyplass. Det hjalp ikke at de sa de skulle til Sverige, der kjøp av piratkopier er lov.

Også i Frankrike er lovene strenge.(Vilkår)

Reiseliv Piratkopier Handel
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.