Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Kinesiske myndigheter har fått nok av bildesammenligninger som dette. Her sammenlignes Ole Brumm og Tigergutt med Xi Jinping og Barack Obama. Foto: skjermdump
Kinesiske myndigheter har fått nok av bildesammenligninger som dette. Her sammenlignes Ole Brumm og Tigergutt med Xi Jinping og Barack Obama. Foto: skjermdump les mer

Utenriks

Ole Brumm svartelistet på sosiale medier i Kina

Ligner for mye på president Xi Jinping.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Ole Brumm er blitt for politisk sensitiv i Kina, og sist helg ble poster som inkluderte det kinesiske navnet til den godslige bjørnen sensurert bort på Sina Weibo, en kinesisk Twitter-lignende plattform.

Samtidig ble bilder av Ole Brumm fjernet fra den sosiale meldingstjenesten WeChat, skriver Financial Times.

Det har ikke kommet noen offisiell forklaring på svartelistingen, men grunnen skal ifølge eksperter være flere tidligere bildesammenligninger, blant annet en som ble gjort av Ole Brumm og kompisen Tigergutt og møtet mellom Kinas president Xi Jinping og USAs tidligere president Barack Obama for noen år siden. Bildet ble raskt en viral hit internasjonalt.

– Historisk sett er det to ting som ikke har vært lov: Politisk organisering og politisk handling. Men i år har det kommet en tredje ting i tillegg: Å snakke om presidenten, sier Qiao Mu, assisterende medieprofessor ved Beijing Foreign Studies University, til FT.

Anses som «ulovlig innhold»

Qiao sier at han kjenner til kommentatorer som har fått kraftig refs etter å ha postet uttalelser om den kinesiske presidenten.

– Jeg tror Ole Brumm er en del av denne trenden, sier han.

Forsøk på å poste Ole Brumms navn på kinesisk på Weibo blir nå møtt med «ulovlig innhold», selv om noen sosiale mediebrukere har klart å omgå forbudet.

Forbudte ord havner ofte på svartelistene i forbindelse med store politiske hendelser i Kina, men Qiao sier han aldri har sett noe lignende dette.

Deler ikke humoren

Sammenligningene mellom Xi og Ole Brumm begynte først å sirkulere i 2013 i forbindelse med presidentens møte med Barack Obama. Bildet av den høyere og langt slankere Obama som gikk sammen med Kinas president ble satt opp mot et bilde av Ole Brumm og den høyere og slankere Tigergutt. En slående sammenligning, mente mange.

Året etter ble sammenligningen videreført til Xi's møte med Japans statsminister Shinzo Abe, som ble sammenlignet med eselet Tussi ved siden av Ole Brumm.

Et bilde av Xi som står på toppen av et biltak i en parade, ved siden av et bilde av Ole Brumm i en leketøysbil, ble kalt det «mest sensurerte bildet i 2015» av Global Risk Insights.

For regjeringen i Kina deler definitivt ikke den samme humoren.

Den siste uken har internettsensuren blitt langt strengere i Kina, blant annet har bokstavene «RIP» (Rest in Peace) i forbindelse med Liu Xiaobos død, også blitt blokkert.

Sina Weibo har ikke kommentert saken.

 (Vilkår)

Kina Sosiale medier Xi Jinping Ole Brumm Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.