Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Flere økonomer tror på en videre styrking av kronen fremover.  Foto: Mona Pedersen
Flere økonomer tror på en videre styrking av kronen fremover.  Foto: Mona Pedersen les mer

Makroøkonomi

Endrer valutaprognosene etter én måned

Danske Bank Markets gjør endringer i prognosene etter nye sentralbanksignaler. Dette tror økonomene euroen koster om én måned. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Sentralbankenes holdninger har endret seg vesentlig siden vi publiserte de forrige valutaprognosene, skriver økonomene i Danske Bank Markets i en rapport. 

Én måned etter at meglerhuset la frem forrige anslag, har økonomene arbeidet frem nye valutaprognoser. Danske Bank Markets viser til at sentralbanken i Canada har hintet om en snarlig renteheving og at Norges Bank og svenske Riksbanken har fjernet sannsynligheten for videre rentekutt. 

I tillegg trekker økonomene frem at den europeiske sentralbanken (ECB) har gitt signaler om mulig innstramninger i pengepolitikken, samtidig som Bank of England (BOE) har snakket om behov for en normalisering. 

Ser boligmarkedet som største risikofaktor

Meglerhuset ser nå for seg en noe sterkere krone enn tidligere, på kort sikt. Om en måned venter Danske Bank Markets at en euro vil koste 9,30 kroner. Mandag formiddag koster en euro 9,38 kroner. 

– Nedkjølingen i boligmarkedet er den største risikofaktoren i Norge. Vi venter imidlertid ikke at den nåværende korreksjonen i boligmarkedet vil ha noen stor effekt på realøkonomien, skriver økonomene, som venter at en bedring av norsk økonomi vil virke inn positivt for kronen. 

Danske Bank Markets' kroneprognoser: 

Mandag Om en måned Om tre måneder Om seks måneder Om tolv måneder
En euro 9,38 kroner 9,30 kroner 9,30 kroner 9,10 kroner 9,0 kroner 
En dollar 8,16 kroner 8,23 kroner 8,23 kroner 7,91 kroner 7,63 kroner 
Et pund  10,70 kroner 10,57 kroner 10,57 kroner 10,46 kroner 10,34 kroner 
100 svenske kroner 98,18 kroner 97,0 kroner 98,0 kroner 97,0 kroner 97,0 kroner 

Sterkere krone 

Kronen er de siste to ukene blitt betydelig styrket mot flere valutaer. I løpet av to uker er euroen blitt om lag 20 øre billigere mot kronen, og det samme med dollaren. Dollaren koster mandag 8,16 kroner, og er nå på sitt svakeste mot kronen siden begynnelsen av november i fjor. 

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener at en årsak til kronestyrkelsen er at oljeprisen har økt den siste uken. Han mener likevel oljeprisoppgangen har vært mer moderat. 

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. Foto: Per Ståle Bugjerde

– Jeg ser det som en korreksjon på grunn av at kronen var vel svak. Det er også et tynt sommermarked, så noen få transaksjoner kan skape store bevegelser i kronekursen, understreker han.

Til tross for at kronen er blitt sterkere de siste ukene, er den fortsatt på svake nivåer. Både mot euro og dollar er kronen på de samme nivåene som i fjor sommer – da utsiktene for norsk økonomi var ganske annerledes.

– Ting har tross alt gått mye bedre enn ventet. I fjor snakket vi om et mulig rentekutt i nær fremtid. De fundamentale forholdene nå tilsier en sterkere krone, sier Bruce.

Også Nordea Markets venter at kronen vil styrkes videre i tiden fremover. 

Nordea Markets' kroneprognoser (publisert 15. juni): 


Om tre måneder 31. desember 30. juni 2018 
En euro 9,0 kroner 8,80 kroner 8,50 kroner
En dollar 8,18 kroner 7,86 kroner 7,39 kroner 

 Sterkere euro, svakere dollar

Den siste måneden er euroen blitt styrket mot dollaren. I midten av juni kostet ble en euro handlet til 1,1140 dollar, mens en nå må ut med 1,1452 dollar for en euro. 

Årsaken bak eurostyrkingen er at markedet har tolket signaler fra ECB i den retning at sentralbanken ønsker å trappe ned på sine verdipapirkjøp, de såkalte kvantitative lettelsene. 

– Det er hel klart signalene fra ECB om at ting går bedre og at de er mindre bekymret for inflasjon på nedsiden. Tolkningen er at det betyr at de etter hvert vil trappe ned verdipapirkjøpene. Verdipapirkjøpene har bidratt til en svak euro, sier Bruce. (Vilkår)

Danske Bank Markets Norges Bank Riksbanken Norge Bank of England Makroøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.