Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Oljeselskapene får en betydelig erstatning. Her fra Stavanger i 2011. Foto: Asgaut Næss/
Oljeselskapene får en betydelig erstatning. Her fra Stavanger i 2011. Foto: Asgaut Næss/ les mer

Energi

Oljeselskaper mottar to milliarder etter Yme-skandalen

Oljeselskapene SBM Offshore og Repsol mottar to milliarder kroner i forsikringsforlik etter at Yme-prosjektet ble lagt ned. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Oljeselskapene inngikk et forlik på 73,6 prosent av forsikringskravet, skriver Enerwe.

Yme-feltet startet produksjonen i 1996, men stengte i 2001 da det ikke lenger var lønnsomt å fortsette driften. Olje ble funnet på feltet helt tilbake i 1987, under en Statoil-prøveboring. 

I 2007 ble feltet gjenåpnet. Plattformen kom på plass i 2011, men allerede året etter ble den evakuert da det ble oppdaget sprekker i bærestrukturen. Samme år blir det klart at den skulle skrotes. Plattformen sto tom fra 2012 og ble fjernet i 2016 etter flere forsinkelser.

Forventede investeringer for Yme-prosjektet var 4,8 milliarder kroner, men kostnadene økte til over 14 milliarder kroner.

Yme-fiaskoen

  • Yme er et oljefelt i den sørøstlige delen av Nordsjøen på 77–93 meters havdyp.
  • Oljeplattformen ble bygget i Abu Dhabi og satt ut på feltet tross store mangler, der plattformen til slutt ble skrapet uten å komme i produksjon.
  • Den mislykkede utbyggingen av Yme har ifølge Talisman kostet lisenshaverne 14 milliarder kroner og skattebetalerne 11 milliarder kroner. 
Vis mer

Fikk 3,4 milliarder

Oljeselskapet Talisman fikk tidligere 3,4 milliarder kroner fra staten for å legge ned, da de hadde kastet bort 14 milliarder på det mislykkede prosjektet. Mesteparten dekkes av skattebetalerne. Talisman har siden blitt kjøpt og byttet navn til Repsol. 

– Talisman mottok 3,4 milliarder kroner i opphørsrefusjon fra den norske stat i desember 2015, sa Vidar Nedrebø til DN i 2016. Han var direktør i Talisman og styreleder for avviklingsselskapet av Talisman.

– Hovedtyngden av underskuddet kommer fra den mislykkede utbyggingen av Yme-feltet, sa Nedrebø.

Fortsatt på jakt

DN skrev tidligere i juli om at meglerhuset ABG Sundal Collier vil fortsette pengejakten for oljeselskapet Okea. Selskapet ønsker å bruke midler til å igjen få liv i Yme-utbyggingen, noe det vil gjøre gjennom en billigutbygging. For å få til en slik utbygging trenger Okea større løpende inntekter. 

Så langt har ABD Sundal Collier ikke klart å få tak i midlene Okea trenger. 

Okea håper Repsol leverer en ny utbyggingsplan til østen. Da vil selskapet kjøpe seg opp i feltet. 

I januar 2016 skrev DN at Okea kjøpte en 60 prosents andel av Yme-feltet fra Repsol. Det var det første kjøpet til selskapet på norsk sokkel. 

Da fortalte kommersiell direktør Ola Borten Moe at de trengte nye ansatte.

- Vi trenger dyktige folk som er innstilt på å gjøre ting annerledes, sa han. (Vilkår)

Repsol Olje Oljeboring Energi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.