Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Under folkeavstemningen på søndag var det store protester mot Venezuelas president Maduro.  Foto: JUAN BARRETO
Under folkeavstemningen på søndag var det store protester mot Venezuelas president Maduro.  Foto: JUAN BARRETO les mer

Utenriks

Krisen i Venezuela: – Unikt for et land i fredstid

De politiske protestene i Venezuela har vart i flere måneder, presidenten vil endre grunnloven og landet er i en dyp økonomisk krise. Førsteamanuensis Leiv Marsteintredet kaller situasjonen unik. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Det er vanskelig å beskrive hvor dyp denne krisen er. Det er en krise man aldri har sett i Latin-Amerika i moderne tid og det er unikt for et land i fredstid, sier førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen og Venezuela-kjenner Leiv Marsteintredet. 

Demonstrasjonene mot regimet til Venezuelas president Nicolás Maduro har vart siden april. Nesten 100 har mistet livet, ifølge Reuters. På G20-møtet mellom verdens toppledere tidligere i juli, brukte Argentinas president Mauricio Macri og Spanias statsminister Mariano Rajoy anledningen til å si at menneskerettigheter ikke blir respektert i Venezuela, skriver Financial Times.

– Barn er underernært, barne- og mødredødelighet skyter i været og det er mangel på mat og medisiner, sier Marsteintredet.

Dette til tross for at Venezuela har verdens største oljereserver. 

Søndag stemte syv millioner ifølge opposisjonen i en uoffisiell folkeavstemning, hvor velgere ble spurt hva de mente om Maduros plan om å danne en ny nasjonalforsamling med makten til å skrive om grunnloven og oppløse statlige institusjoner. 

Førsteamanuensis Leiv Marsteintredet ser svært alvorlig på situasjonen i Venezuela.  Foto: UiO

– I dag vant verdighet og tyranni tapte, sa opposisjonsleder Maria Corina Machado etter avstemningen, ifølge Reuters. 

– Det var en god dag for opposisjonen. De viste sterk mobilisering etter at det har vært litt dårligere oppmøte i protestene, sier førsteamanuensis Leiv Marsteintredet. 

Lang konflikt

Protestene har vart siden starten av april. I slutten av mars prøvde regjeringen å ta makten fra nasjonalforsamlingen og gi den til høyesterett uten hell. Ikke lenge etter startet protestene som fortsatt foregår. 

Etter søndagens uoffisielle folkeavstemning planlegger opposisjonen nå eskalering av protestene nyvalg. Maduro har planer om å skape sitt borgerråd gjennom en avstemming 30. juli. 

– Vi vil ikke bli pålagt en bedragersk nasjonalforsamling. Vi vil ikke være et land uten frihet, sa Julio Borges, leder av den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen, ifølge NBC.

Marsteintredet sier at det er splittelse også blant Maduro og Chavez-tilhengerne når det gjelder den nye grunnloven. Per dags dato ser det imidlertid ut til at det blir holdt avstemning 30. juli.

– Hvis de får inn det nye borgerrådet er det all grunn til å tro at nasjonalforsamlingen blir satt til side. Slik kan Maduros gjeng styre uten folkets støtte, sier han. 

Oljegigant

I tillegg til alvorlig politisk splittelse, er Venezuela også i en alvorlig økonomisk krise. Landet med verdens største oljereserver har store mat- og medisinmangler og en enorm inflasjon. Venezuela har tidligere vært nære et mislighold av statsgjelden. Financial Times melder at det igjen kan bli en fare for det. 

Landet er i økonomisk krise til tross for at de har enorme oljereserver. Venezuela er en del av Opec, en internasjonal organisasjon som består av oljeeksporterende land. 

Ifølge Opec har Venezuela påviste oljereserver på rundt 300 milliarder fat. De store oljereservene gjør også landet avhengig av oljeprisen. Dermed har prisfallet hatt en sterk påvirkning på landets økonomi. Oljeinntekten står for omtrent 95 prosent av landets fortjenester på eksport. (Vilkår)

Venezuela Opec Olje Maria Corina Machado Nicolas Maduro Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.