Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Emilia Clarke spiller Daenerys Targaryen, også kjent som Khaleesi og dragemoren. Ifølge en datamodell er hun blant de karakterene i serien med lavest sjanse til å overleve.   
Emilia Clarke spiller Daenerys Targaryen, også kjent som Khaleesi og dragemoren. Ifølge en datamodell er hun blant de karakterene i serien med lavest sjanse til å overleve.    les mer

Teknologi

Maskin spår død for populære Game of Thrones-karakterer

Blodbadet er i gang igjen, og en it-forsker har brukt kunstig intelligens for å regne ut hvem som vil dø. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Første episode i syvende sesong av den populære tv-serien Game of Thrones ble sluppet forrige uke, og den begynte typisk nok med et nytt blodbad. Noe av det spesielle med denne serien er måten sentrale karakterer stadig blir drept – ofte uten særlig forvarsel. 

Men ifølge Milan Janosov, doktorgradsstudent ved CEU Center for Network Science, er det et visst system i drepingen. Ifølge hans analyser er det mulig å regne seg frem til hvem som vil dø i serien med en viss sikkerhet.  

#robotrevolusjonen

Kunstig intelligens og roboter ventes å prege næringsliv og samfunn de neste årene.

Les saker i artikkelserien her.

Har du innspill eller tips, ta kontakt med:

line.kaspersen@dn.no

jakob.schultz@dn.no

jonas.bakken@dn.no

Vis mer

61 drept – til nå

Janosov har brukt relasjoner mellom karakterer og samhandlingen mellom dem i tidligere sesonger for å se om han kunne lære opp en algoritme til å spå død. Han har identifisert 94 karakterer av en viss interesse. Av disse har allerede 61 blitt drept. Dette er data han har brukt til å lære opp algoritmen, den kunstige intelligensen, til å se mønstre i drepingen. Deretter har han sett etter hvilke av de gjenlevende karakterene som har lignende trekk.

Janosov sier han har brukt deler av materialet til å trene opp maskinen, og resten til å teste om resultatet stemmer. Det er viktig at dette metodegrepet gjøres riktig – ellers vil man fort kunne lage en modell som kan spå fortiden perfekt, uten å kunne spå fremtiden. Han mener å ha funnet riktig resultat i 72,3 prosent av tilfellene. Åtte av karakterene skulle ifølge datamodellen ikke ha dødd, men ble likevel tatt livet av i serien, blant dem Margaery Tyrell. 

Tror disse vil dø 

Det bør bemerkes at fri diktning av en forfatter og tv-serie-skribenter neppe er det mest egnede temaet for sikre spådommer – forfatteren kan jo for eksempel gjøre et poeng av å bryte mønsteret som er etablert så langt. Datamaterialet er også begrenset. Men det vil være interessant å se om Janosov likevel får rett, når serien til slutt er over. Kanskje har maskinen lært seg å se et mønster i skapernes blodtørst? 

Ifølge modellen er den svært populære karakteren Daenerys Targaryen blant de mest sannsynlige ofrene – med en sannsynlighet på hele 91 prosent. Også Arya Stark faller i denne kategorien, med en sannsynlighet på 84 prosent, mens Cercei Lannister, som Arya i første episode av sesong 7 sier hun skal drepe, har en sannsynlighet for å bli drept på «bare» 35 prosent. 

Sjansene for å overleve i dette universet synes relativt dårlige for de fleste, derfor ligger Tyrion Lannister relativt godt an, med 52 prosent sjanse for død, slått av Petyr Baelish med 50 prosent, og Jon Snow med 45 prosent. 

Se hele listen og les analysen her(Vilkår)

Robotrevolusjonen Game of Thrones CEU Center for Network Science Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.