Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
USAs president Donald Trump har krevd at Obamacare veltes. Kongressen har slitt med å innfri ønsket. Foto: Carolyn Kaster/AP/NTB Scanpix
USAs president Donald Trump har krevd at Obamacare veltes. Kongressen har slitt med å innfri ønsket. Foto: Carolyn Kaster/AP/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Tror helsekampen kan hjemsøke Trump

USAs president Donald Trump og republikanerne gikk på nok en helsesmell fredag. Det lover dårlig når slaget om skattereform skal utkjempes, ifølge USA-kjenner.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Fredag ble det siste forsøket på å avskaffe deler av Obamacare, kalt «skinny reform», avvist i Senatet.

– Jeg tror ikke republikanerne får en lignende sjanse igjen med det første. Med flertall i kamrene og en president som fortsatt er i «hvetebrødsdagene», lå alt til rette for at de kunne få noe gjennomslag om helsereformen. Det er egentlig utrolig at så lite er blitt utrettet i Kongressen, sier Jennifer Leigh Bailey, USA-ekspert og professor i statsvitenskap og sosiologi ved NTNU.

En rekke forslag om retningen til en ny helsereform er blitt heftig diskutert i Senatet denne uken. Republikanere har kjempet for å avskaffe den såkalte Obamacare siden 2010, uten hell.

Dette er saken

  • Donald Trump gikk til valg i 2016 på blant annet å avvikle Obamacare, «Affordable Care Act».
  • Det republikanske partiet har forsøkt å stanse Obamacare siden 2010.
  • Denne uken debatterte Senatet helsereformen. Republikanerne hadde muligheten til å avvikle Obamacare og vedta en ny helseplan.
  • Fredag ble forslaget fra republikanerne om en ny helsereform nedstemt i Senatet. Tre republikanere stemte mot, deriblant senatoren John McCain.

Vis mer

Ingen «skinny reform»

Forslaget, som ble spådd å være republikanernes beste sjanse til å rokke ved den nåværende ordningen, ville gjort at 16 millioner flere amerikanerne ville mistet sin forsikring de neste ti årene, ifølge The Washington Post.

– Helsereformen har skadet republikanerne. Både fordi de ikke har fått gjennomslag og fordi måten ting har skjedd på i Senatet denne uken har vist skremmende svakt politisk håndverk. Det kan påvirke tilliten til at de kan gjennomføre reformer på andre områder, blant annet skattereformen som Trump har snakket varmt om, sier Bailey.

I vår sa finansminister Steven Mnuchin at Trump-administrasjonen har som målsetning å få vedtatt en skattereform i Kongressen innen utgangen av året, ifølge NTB.

Veltet av kreftsyk McCain

Republikaner og tidligere presidentkandidat John McCain var blant dem som stemte imot det seneste forslaget.

80-åringen, som kjemper sin egen helsekamp etter å ha blitt diagnostisert med hjernekreft, stemte nei til «skinny repeal» sammen med de republikanske senatorene Susan Collins og Lisa Murkowski.

Forslaget ble dermed nedstemt med 51 mot 49 stemmer. USAs president Donald Trump sendte senere en Twitter-melding om at tre republikanere og 48 demokrater «sviktet det amerikanske folk».

– Det gjorde nok ekstra inntrykk at en alvorlig syk McCain stemte imot. Jeg tror mange republikanere er glade for at han tok den støyten og at de nå får litt pusterom, sier NTNU-professor Bailey.

Hun tror kampen om reformen nå er tapt, selv om den har en tendens til å «gjenoppstå fra de døde».

Hilmar Mjelde, postdoktor ved Universitetet i Bergen og USA-kjenner, mener også det «spøker» for valgløftet. Mjelde er for tiden i USA og følger tett med på det som skjer.

– Det er mulig det kommer en nytt forsøk i løpet av høsten, men samtidig kan de ikke bruke altfor mye tid på dette uten at det går ut over andre ting. Som majoritetsleder Mitch McConnell sa: «It is time to move on», sier Mjelde.

McConnell beskrev fredagens valgnederlag som en «stor skuffelse».

Peker på holdningsendringer

Mjelde understreker at politikk svinger fort og at et gjennomslag i skattereformen kan rette på det republikanske inntrykket etter helsenederlaget.

Likevel mener han at holdningen til Obamacare har endret seg over de syv årene republikanerne har stått på barrikadene.

– Gitt den interne uenigheten hos republikanerne, var det som om Frp og SV skulle blitt enige. Samtidig har folks holdning til Obamacare blitt mer positiv. Helse ses i større grad som et offentlig anliggende nå. Amerikanere er ikke glade i staten i abstrakt form, men er for de konkrete ordningene, som Medicaid, sier Mjelde.

Også Ole Moen, professor emeritus i Nord-Amerika-studier ved Universitetet i Oslo uttalte til DN tidligere i uken at det var få ting som tilsa at de to partene skulle komme til enighet.

Han mener måten forslaget ble lagt frem og debattert på tegnet et farlig spill om det amerikanske helsetilbudet.

– Forvirringen som har oppstått kan føre til at det vedtas forslag som ingen egentlig vet hva inneholder. Det er et farlig spill. Jeg har fulgt amerikansk politikk siden 1963 og aldri opplevd lignende, sa Moen til DN tirsdag.(Vilkår)

Jennifer Leigh Bailey Senatet NTNU University of Essex Kongressen Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.