Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Skogeier og investor Christen Sveaas er bekymret for at krisen i Norske Skog ender med konkurs, men tror uansett fabrikkene vil drives videre uten statens hjelp. Foto: Elin Høyland
Skogeier og investor Christen Sveaas er bekymret for at krisen i Norske Skog ender med konkurs, men tror uansett fabrikkene vil drives videre uten statens hjelp. Foto: Elin Høyland les mer

Industri

Christen Sveaas om Norske Skog: – Regjeringen må ikke blande seg i denne saken

Skogeieren og investoren er trygg på at de norske fabrikkene vil drives uten statens hjelp, selv om Norske Skog skulle gå konkurs. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Investor og skogeier Christen Sveaas mener regjeringen ikke bør gripe inn i krisen i papirprodusenten Norske Skog. Selskapet sliter med stor gjeld og risikerer konkurs hvis forhandlingene med långivere og eiere ikke fører frem. 

– Regjeringen må ikke blande seg i denne saken. Det vil være mitt råd. Eiere og kreditorene får finne ut av situasjonen, skriver Sveaas i en epost til DN.

Krisen i Norske Skog

  • Norske Skog sliter med høy gjeld etter å ha kjøpt seg opp til å bli en av verdens største papirprodusenter.
  • Selskapet har gått flere runder med kreditorene, obligasjonseierne, for å finne en løsning, men har ikke lyktes med å finne en langsiktig finansieringsløsning.
  • Egenkapitalen i selskapet er tapt, og aksjen har stupt, selv om selskapet leverer gode underliggende resultater.
  • Selskapet har foreløpig frist til 11. august med å finne en løsning.
Vis mer

– Staten eier nok

I et intervju med DN tidligere denne uken åpnet statsminister Erna Solberg (H) for å gi krisehjelp til selskapet. Også regjeringens støttepartier Venstre og KrF mener det vil være riktig å gripe inn dersom forhandlingene ikke fører frem.

Sveaas, som tidligere har gitt store beløp i støtte til regjeringspartiene Høyre og Frp, mener imidlertid politikerne ikke trenger å bidra med finansiering til den kriserammede papirprodusenten.

– Burde regjeringen komme på banen, enten ved å kjøpe opp gjelden i selskapet eller ved å kjøpe deler av konkursboet om en konkurs blir realitet? 

– Nei. Staten eier nok som det er i norsk næringsliv. Blir det konkurs, så vil enten kreditorene, les obligasjonseierne, konkurrenter i Sverige eller Finland, eller nye norske eiere overta, svarer Sveaas.

Tror ikke på nedleggelser

Norske Skog vokste gjennom store lånefinansierte oppkjøp på 1990- og 2000-tallet, men fikk siden markedene mot seg. Spørsmålet nå er om papirprodusenten unngår konkurs og de drøye 2500 arbeidsplassene består.

Sveaas eier rundt 160.000 dekar skog i områdene rundt Randsfjorden gjennom Kistefos Træsliberi. Han er også nest største aksjonær med 28 prosent av aksjene i Stangeskovene, som eier rundt 226.000 dekar skog i Østfold, Akershus og Hedmark. 

Sveaas medgir at han er bekymret for at konkurs kan komme til å bli utfallet av Norske Skog-krisen. 

– Ja, det er klart det er mulig at selskapet går konkurs.

Han er likevel trygg på at en eventuell konkurs ikke vil medføre nedleggelser. Derfor frykter han heller ikke konsekvenser for sin egen skogdrift. 

– Jeg har ingen tro på at en eventuell konkurs medfører nedleggelse av noen fabrikker. Så dumme er ikke obligasjonseierne, sier Sveaas.

Han er derfor sterkt uenig i Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum, som mener en eventuell konkurs vil få store konsekvenser for hele verdikjeden i treforedlingsindustrien.

– Mitt poeng er at selv om selskapet går konkurs, betyr ikke det at de norske fabrikkene ikke blir drevet videre. Blir de norske fabrikkene nedlagt, er jeg enig, sier Sveaas.(Vilkår)

Norske Skog Christen Sveaas Erna Solberg Industri
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.