Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Eiendom

Boligprisene i Oslo har falt 7,1 prosent

Det er aldri i julimåned blitt registrert et så høyt boligprisfall i Oslo. Nå går boligene i gjennomsnitt under prisantydning.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Boligpriser

Klikk på kartet for å søke på boligpriser i et område du er interessert i.

Etter prisfallet på 3,1 prosent i juni, falt boligprisene i Oslo 2,8 prosent i juli.

Det viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Etter prisfall de tre siste månedene er dermed Oslo-prisene nå 7,1 prosent lavere enn i april. Oslo-prisene i juli var 1,6 prosent lavere enn i desember 2016.

På landsbasis falt de nominelle prisene 1,2 prosent, mens nedgangen korrigert for sesongvariasjoner var på 0,2 prosent.

– Prisnedgangen i Oslo stemmer godt overens med inntrykket vi får fra kundene nå. Stemningen har forandret seg i løpet av de siste månedene, og det er langt større grad av usikkerhet enn tidligere, sier John Sætre, leder for bankvirksomheten i Nordea Norge.

Han ser nå at mange kunder trekker ut av Oslo og ser på bolig i områder utenfor byen. Utlånsveksten er nå mye høyere utenfor Oslo enn i byen.

-Det er fortsatt slik at de nye boliglånsforskriftene har effekt særlig i Oslo-markedet. Det er særlig grensen på fem ganger inntekt som har effekt. Vi ser at vi må jobbe mye mer aktivt med hver enkelt kunde for å finne løsninger, slik at man kommer i mål med ønske om å kjøpe en ny bolig.

Langt tregere salg

Etter en periode med voldsom vekst har boligmarkedet i hovedstaden nå bremset kraftig opp.

Fra februar 2016 til februar 2017 var prisveksten i hovedstaden på hele 24 prosent.

I juli var de gjennomsnittlige boligprisene i Oslo til sammenligning 6,4 prosent høyere enn i juni 2016. Dermed er tolvmånedersveksten kraftig barbert i løpet av noen måneder.

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger var 50 dager i juli, mot 32 dager i juni og 31 dager i mai. I Oslo tok salgene i gjennomsnitt 34 dager mot 21 dager i juni, og 17 dager i mai.

I juli i fjor tok gjennomsnittsalget i hovedstaden 20 dager.

– Spekulantene er borte. Vi merker klar nedgang i kjøp som er knyttet til rene investeringer i boligmarkedet. Kjøperne som ser etter et sted å bo er der fortsatt, men ikke de som kjøper bolig for å spekulere, sier Sætre i Nordea.

Boligutbudet stiger fortsatt

I juli ble det solgt 759 boliger i Oslo, mot 475 i juli 2016.

Hittil i år er det solgt 10.348 boliger i hovedstaden mot 11.000 på samme tid i fjor.

I juli ble det lagt ut 981 boliger for salg i Oslo, mot 673 juli i 2016.

Hittil i år er det lagt ut 12.517 boliger for salg i hovedstaden mot 11.342 i samme periode i fjor.

Ved utgangen av juli lå det 2708 Oslo-boliger til salgs på Finn.no, videre opp fra 2547 i juni. Til sammenligning var utbudet i hovedstaden på 819 boliger i juni 2016 og 1123 juni 2015. 

Administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren mener vi nå har et altfor strengt regulert boligmarked.

- Dette gir en uønsket påvirkning. Kall det gjerne en bivirkning av medisinen til finansministeren, sier Meier, med henvisning til innstramningen i boliglånskravet ved nyttår.

Meier sier at mange unge som ønsker sin egen bolig akkurat nå befinner seg i et vakuum på grunn av boliglånsforskriften.

- Dette har medført at leieprisene i Oslo har skutt fart. Men igjen - boligmarkedet har alltid vist evne til å gjøre comeback etter kortere perioder med korreksjon, sier Meier.

Boligene går under prisantydning

Eiendom Norge registrerer avvik mellom prisantydning og solgtpris i den månedlige rapporten. Dette er i lys av oppmerksomheten rundt lokkeprising i boligmarkedet i fjor.

På landsbasis gikk boligene i gjennomsnitt 0,4 prosent under prisantydning i juli. I Oslo gikk boligene i gjennomsnitt 0,5 prosent under prisantydning i juli, mot 0,4 prosent over prisantydning i juni og 2,9 prosent over prisantydning i mai. I januar gikk Oslo-boligene 9,1 prosent over prisantydning.

– Det er fortsatt slik at de nye boliglånsforskriftene har effekt særlig i Oslo-markedet. Det er særlig grensen på fem ganger inntekt som har effekt. Vi ser at vi må jobbe mye mer aktivt med hver enkelt kunde for å finne løsninger, slik at man kommer i mål med ønske om å kjøpe en ny bolig, sier Sætre.(Vilkår)

Eiendom Norge Oslo Norge Boligpriser Boligmarkedet Eiendom
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.