Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Ingen tegn til rentekutt fra bankene

Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære viser til at den norske pengemarkedsrenten er på rekordlave nivåer.  Foto: Thomas T. Kleiven
Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære viser til at den norske pengemarkedsrenten er på rekordlave nivåer.  Foto: Thomas T. Kleiven les mer

Makroøkonomi

Pengemarkedsrenten er rekordlav - bankene sitter stille

Pengemarkedsrenten, som er utgangspunktet for bankenes utlånsrenter, er rekordlav. Så langt rører ikke bankene utlånsrentene og får heller økte marginer, påpeker økonom. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Pengemarkedsrenten med tre måneders løpetid har nådd rekordlave nivåer den siste tiden, påpeker makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i meglerhusets morgenrapport. 

Pengemarkedsrenten, også kalt nibor, er renten på lån mellom bankene. Rentene husholdninger og bedrifter står overfor settes normalt med utgangspunkt i tre måneders nibor.

– Det er historisk bra samsvar mellom utviklingen i nibor og utlånsrentene. Pengemarkedsrenten er en av faktorene som spiller inn når bankene bestemmer utlånsrentene, og det har tradisjonelt vært en viktig faktor, sier Fjære til DN. 

Forrige uke ble pengemarkedsrenten notert til 0,79 prosent. Onsdag ligger renten på 0,80 prosent. For ett år siden lå pengemarkedsrenten like over én prosent. 

Internasjonale faktorer

– Nedgangen i 2017 kommer etter en oppgang året før. Høyere pengemarkedsrente gjennom fjoråret kom på tross av at Norges Bank satt ned styringsrenten med 25 basispunkter i samme periode og skyldes i hovedsak internasjonale forhold, skriver Fjære. 

Hun viser til at den amerikanske pengemarkedsreformen bidro til å øke pengemarkedsrenten opp i andre halvdel av 2016. 

– Mange av faktorene som trakk nibor opp i 2016 var midlertidige og vi har ventet at dette ekstrapåslaget i nibor skulle avta i år. Siden slutten av fjoråret har pengemarkedsrenten nå falt med drøye 40 basispunkter, skriver Fjære. 

Igjen er det i hovedsak internasjonale faktorer som påvirker den norske pengemarkedsrenten, ifølge økonomen. 

– Men også høy strukturell likviditet i det norske banksystemet kan være en del av forklaringen. Fremover venter vi at nibor vil holde seg betydelig lavere enn i fjor, men at den vil ligge noen høyere enn dagens nivå på litt sikt, understreker Fjære. 

Ikke tegn til lavere utlånsrenter 

Til tross for at pengemarkedsrenten har falt, har bankenes utlånsrenter vært uendret siden slutten av fjoråret. Da satt en rekke banker opp både utlåns- og innskuddsrentene, som følge av at pengemarkedsrentene hadde økt. 

Nå ligger den beste renten på boliglån på rundt 2,1 prosent, mens tre måneders nibor er på 0,8 prosent. I august i fjor var beste lånerente 1,9 prosent, mens tre måneders nibor var på 1,1 prosent.

Nå er bankenes finansieringskostnader betydelig lavere enn i slutten av 2016. 

– Det kunne betydd at bankene nå vurderer å redusere utlånsrentene igjen, men det er det så langt ikke noen tegn til, sier Fjære. 

Fjære viser til Norges Banks siste utlånsundersøkelse, der bankene melder om lavere finansieringskostnader og høyere marginer. 

Bankene følger med

DNB, Nordea og Danske Bank opplyser til DN at de har merket seg utviklingen i pengemarkedsrenten og følger den fortløpende. De kan imidlertid ikke si noe om hvordan det vil påvirke rentene overfor kundene. 

– Det er flere forhold som påvirker vurderingen om hvorvidt vi skal sette renten opp eller ned. Prisen som bankene betaler for å låne inn penger er ett av disse elementene. Konkurransesituasjonen er en annen viktig faktor, sier kommunikasjonsrådgiver Marit E. Giske i DNB. 

Hun viser samtidig til at det er forbudt for banker å signaliserer endringer i renten, og at banken derfor ikke kan utdype ytterligere om renteutviklingen. 

– Pengemarkedsrenten er én av tingene vi vurderer, men vi kan ikke kommentere hvordan vi setter våre renter. Da får vi problemer med Konkurransetilsynet, sier Danske Banks kommunikasjonssjef Stian Arnesen.

Mener kundene må ta saken i egne hender

Forbrukerrådet mener bankkunder bør ta saken i egne hender.

– Nå er det opp til hver enkelt å gå til banken sin og igangsette dialogen for en bedre avtale. I dialogen vil det være et argument for kundene å peke på utviklingen i pengemarkedsrenten. Bankene bruker jo det som argument når de hever rentene. sier fagdirektør for finans Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

Han mener bankene må tåle å bli satt opp mot hverandre:

– Vi hadde regnet med at rentene skulle bli satt ned, men dette er et konkurransespørsmål. I denne situasjonen virker det som konkurransen mellom bankene har dabbet litt av. Det lureste for kundene er å ta skjeen i egen hånd.(Vilkår)

Jeanette Strøm Fjære Norges Bank Rente Bank Makroøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.